De Amerikaanse website Digital Music News goot de inkomsten van 30 jaar muziekindustrie in een animatie. In 30 seconden krijg je een overzicht van het wisselende marktaandeel van geluidsdragers als de lp, cassette en cd.

Een animatiegif met een eenvoudige taartdiagram toont de inkomsten van de verschillende formaten die tussen 1980 en 2010 werden gebruikt. De cijfers baseerde Digital Music News op de inkomsten zoals die werden genoteerd door de Recording Industry Association of America (RIAA) en de animatie toont dus enkel de Amerikaanse verkopen.

Was begin jaren '80 vinyl nog dominant, halfweg het decennium kreeg de cassette de overhand met meer dan 50 percent van de totale verkoop. De cd kwam langzaam opzetten en begin jaren '90 was het schijfje al goed voor meer dan de helft van de geluidsdragers. Begin deze eeuw bereikte de cd-verkoop haar hoogtepunt met een verkoop van 95 percent.

In 2010 is de cd nog altijd goed voor de helft van de verkoop, maar de tendens naar andere manieren van muziekdelen valt duidelijk af te lezen uit de animatie van de taartdiagram. Je kan de verdeling van de inkomsten ook per jaar bekijken door onder de animatie op de pictogrammen te klikken.

De Amerikaanse website Digital Music News goot de inkomsten van 30 jaar muziekindustrie in een animatie. In 30 seconden krijg je een overzicht van het wisselende marktaandeel van geluidsdragers als de lp, cassette en cd. Een animatiegif met een eenvoudige taartdiagram toont de inkomsten van de verschillende formaten die tussen 1980 en 2010 werden gebruikt. De cijfers baseerde Digital Music News op de inkomsten zoals die werden genoteerd door de Recording Industry Association of America (RIAA) en de animatie toont dus enkel de Amerikaanse verkopen. Was begin jaren '80 vinyl nog dominant, halfweg het decennium kreeg de cassette de overhand met meer dan 50 percent van de totale verkoop. De cd kwam langzaam opzetten en begin jaren '90 was het schijfje al goed voor meer dan de helft van de geluidsdragers. Begin deze eeuw bereikte de cd-verkoop haar hoogtepunt met een verkoop van 95 percent. In 2010 is de cd nog altijd goed voor de helft van de verkoop, maar de tendens naar andere manieren van muziekdelen valt duidelijk af te lezen uit de animatie van de taartdiagram. Je kan de verdeling van de inkomsten ook per jaar bekijken door onder de animatie op de pictogrammen te klikken.