Het is een beetje onder de radar gebleven, maar de Gentse distributeur Dectel heeft voorbije zomer de boeken neergelegd. Het bedrijf floreerde tot enkele jaren geleden nog als telecomdistributeur.

Dectel ontstond in 1991 uit de goeddraaiende vestiging van telecombedrijf Uniden België die gesloten moest worden omdat het Japanse Uniden in Europa de handdoek in de ring wierp. Toenmalig directeur Jean-Luc Decroo richtte daarop Dectel op. Die telecomdistributeur was tot kort voor de crisis van 2008 een gezond en groeiend bedrijf. Decroo stapte dat jaar ook uit de firma. Peter Op De Beeck (onder meer ex-ceo van RealDolmen) nam het als ceo en aandeelhouder van hem over.

Dectel geraakte door de opeenvolgende economische crises de voorbije jaren niet meer op het juiste spoor. Na het instorten van de gps-markt werden nieuwe productlijnen (zoals accessoires) geprobeerd en poogde het management een Duits fililaal op te richten. "Dat heeft veel geld gekost. Ze zijn te snel willen gaan", klinkt het bij voormalige werknemers. "En de mensen die daar in Duitsland waren aangeworven, kan je eigenlijk bijna bestempelen als fraudeurs."

"Ons model was dat we alles prefinancierden voor de retailers. Maar in crisistijden speel je dan 'bankje': betaaltermijnen worden langer, marges worden smaller, ... Voor kleine distributeurs is dat dodelijk. Ik denk dat er na Dectel nog zullen volgen", aldus een vertrekkende Dectel-verkoper. "Nochtans verkochten we goed en waren de klanten tevreden. Een klant als MediaMarkt heeft ons zelfs op een bepaald moment zelfs nog willen helpen door alle openstaande facturen ineens te willen betalen."

In boekjaar 2010 stond er, aldus de cijfers van de Nationale Bank, een verlies (na belastingen) van 2,6 miljoen euro op de teller. In juni van dit jaar werd het bedrijf, na onder meer een poging tot schuldherschikking, uiteindelijk failliet verklaard. Een overname door ArtSound uit Kruishoutem ging uiteindelijk niet door. Dectel, waar oorspronkelijk ongeveer 20 mensen aan de slag waren, is nu zo goed als leeggelopen. Er blijven naar verluidt nog 2 verkopers in België en 2 in Nederland over.

Oprichter Jean-Luc Decroo weigerde commentaar. Dectel-ceo Peter Op De Beeck reageerde niet op onze vraag naar meer toelichting.

Het is een beetje onder de radar gebleven, maar de Gentse distributeur Dectel heeft voorbije zomer de boeken neergelegd. Het bedrijf floreerde tot enkele jaren geleden nog als telecomdistributeur. Dectel ontstond in 1991 uit de goeddraaiende vestiging van telecombedrijf Uniden België die gesloten moest worden omdat het Japanse Uniden in Europa de handdoek in de ring wierp. Toenmalig directeur Jean-Luc Decroo richtte daarop Dectel op. Die telecomdistributeur was tot kort voor de crisis van 2008 een gezond en groeiend bedrijf. Decroo stapte dat jaar ook uit de firma. Peter Op De Beeck (onder meer ex-ceo van RealDolmen) nam het als ceo en aandeelhouder van hem over. Dectel geraakte door de opeenvolgende economische crises de voorbije jaren niet meer op het juiste spoor. Na het instorten van de gps-markt werden nieuwe productlijnen (zoals accessoires) geprobeerd en poogde het management een Duits fililaal op te richten. "Dat heeft veel geld gekost. Ze zijn te snel willen gaan", klinkt het bij voormalige werknemers. "En de mensen die daar in Duitsland waren aangeworven, kan je eigenlijk bijna bestempelen als fraudeurs." "Ons model was dat we alles prefinancierden voor de retailers. Maar in crisistijden speel je dan 'bankje': betaaltermijnen worden langer, marges worden smaller, ... Voor kleine distributeurs is dat dodelijk. Ik denk dat er na Dectel nog zullen volgen", aldus een vertrekkende Dectel-verkoper. "Nochtans verkochten we goed en waren de klanten tevreden. Een klant als MediaMarkt heeft ons zelfs op een bepaald moment zelfs nog willen helpen door alle openstaande facturen ineens te willen betalen." In boekjaar 2010 stond er, aldus de cijfers van de Nationale Bank, een verlies (na belastingen) van 2,6 miljoen euro op de teller. In juni van dit jaar werd het bedrijf, na onder meer een poging tot schuldherschikking, uiteindelijk failliet verklaard. Een overname door ArtSound uit Kruishoutem ging uiteindelijk niet door. Dectel, waar oorspronkelijk ongeveer 20 mensen aan de slag waren, is nu zo goed als leeggelopen. Er blijven naar verluidt nog 2 verkopers in België en 2 in Nederland over. Oprichter Jean-Luc Decroo weigerde commentaar. Dectel-ceo Peter Op De Beeck reageerde niet op onze vraag naar meer toelichting.