Investeringsmaatschappij Advent International wil twee noodlijdende divisies van Nortel en Motorola onderbrengen in een joint venture. Eerdere pogingen daartoe mislukten.

Investeerders azen op onderdelen van netwerkfabrikant Nortel en de mobieltjestak van Motorola. Het idee is om van de twee noodlijdende divisies één nieuwe onderneming maken. Dat meldt de Britse zakenkrant Financial Times op basis van bronnen nabij investeringsmaatschappij Advent International. Die organisatie zoekt mede-investeerders voor zijn plan. Geen van de betrokken partijen hebben de plannen bevestigd.

Het idee om delen van Nortel en Motorola samen te voegen, is niet nieuw. In 2008 benaderde Motorola Nortel, in de hoop op een nette manier zijn kwakkelende mobieltjestak in een joint venture onder te brengen. Die zou zich bovendien meer kunnen toeleggen op de ontwikkeling van apparatuur voor de mobiele breedbandtechnologie Wimax. Destijds ging het gerucht dat de nieuw te vormen onderneming meer dan 10 miljard dollar waard zou worden. Uiteindelijk sneuvelde het plan.

Ook in 2001 kwamen vergelijkbare samenwerkingsverbanden tussen de twee hardwarefabrikanten uiteindelijk niet van de grond. Toen wilden ze gezamenlijk een vuist maken in de markt voor 3G-technologie, zoals UMTS en W-CDMA. Saillant detail is dat de huidige baas van Nortel, Michael Zafirovski, tot 2005 een topfunctie bij Motorola bekleedde.

Andere bronnen melden dat delen van het noodlijdende Nortel ook op het wensenlijstje van enkele branchegenoten staan. Zo zou Siemens Enterprise Communications bekijken of het een bod uitbrengt op de Nortel-divisie die bedrijfcommunicatienetwerken ontwikkelt. Nortel benadert branchegenoten in een poging zijn organisatie te herstructureren en te ontdoen van verlieslatende activiteiten.

Het gaat al langere tijd slecht met Nortel. De Canadezen sloten 2008 af met een nettoverlies van 5,8 miljard dollar (4,6 miljard euro), ofwel zesmaal het bedrag dat het bedrijf een jaar eerder als verlies boekte. In januari 2009 verleende de rechtbank bescherming tegen bankroet, onder meer voor de activiteiten in Noord-Amerika en Europa. Kort daarna werden externe bewindvoerders aangesteld. Om het tij te keren maakte het bedrijf een ingrijpend besparingsplan bekend, waarbij ruim 1300 arbeidsplaatsen sneuvelen. Dat plan komt bovenop een eerder aangekondigde banenreductie van 1200 personen.

Bij Motorola gaat het niet veel beter. In 2008 werden voor de tweede keer in een jaar tijd 3000 medewerkers op straat gezet. Het Amerikaanse bedrijf besloot daartoe na teleurstellende verkoopcijfers die de directie wijt aan de slechte economische situatie. Vooral de divisie die mobiele telefoons produceert, wordt daarbij geraakt. Het plan was om deze divisie in het derde kwartaal van 2009 te verzelfstandigen, maar die beslissing werd kortgeleden officieel teruggedraaid.

In samenwerking met Computable

Investeringsmaatschappij Advent International wil twee noodlijdende divisies van Nortel en Motorola onderbrengen in een joint venture. Eerdere pogingen daartoe mislukten. Investeerders azen op onderdelen van netwerkfabrikant Nortel en de mobieltjestak van Motorola. Het idee is om van de twee noodlijdende divisies één nieuwe onderneming maken. Dat meldt de Britse zakenkrant Financial Times op basis van bronnen nabij investeringsmaatschappij Advent International. Die organisatie zoekt mede-investeerders voor zijn plan. Geen van de betrokken partijen hebben de plannen bevestigd. Het idee om delen van Nortel en Motorola samen te voegen, is niet nieuw. In 2008 benaderde Motorola Nortel, in de hoop op een nette manier zijn kwakkelende mobieltjestak in een joint venture onder te brengen. Die zou zich bovendien meer kunnen toeleggen op de ontwikkeling van apparatuur voor de mobiele breedbandtechnologie Wimax. Destijds ging het gerucht dat de nieuw te vormen onderneming meer dan 10 miljard dollar waard zou worden. Uiteindelijk sneuvelde het plan. Ook in 2001 kwamen vergelijkbare samenwerkingsverbanden tussen de twee hardwarefabrikanten uiteindelijk niet van de grond. Toen wilden ze gezamenlijk een vuist maken in de markt voor 3G-technologie, zoals UMTS en W-CDMA. Saillant detail is dat de huidige baas van Nortel, Michael Zafirovski, tot 2005 een topfunctie bij Motorola bekleedde. Andere bronnen melden dat delen van het noodlijdende Nortel ook op het wensenlijstje van enkele branchegenoten staan. Zo zou Siemens Enterprise Communications bekijken of het een bod uitbrengt op de Nortel-divisie die bedrijfcommunicatienetwerken ontwikkelt. Nortel benadert branchegenoten in een poging zijn organisatie te herstructureren en te ontdoen van verlieslatende activiteiten. Het gaat al langere tijd slecht met Nortel. De Canadezen sloten 2008 af met een nettoverlies van 5,8 miljard dollar (4,6 miljard euro), ofwel zesmaal het bedrag dat het bedrijf een jaar eerder als verlies boekte. In januari 2009 verleende de rechtbank bescherming tegen bankroet, onder meer voor de activiteiten in Noord-Amerika en Europa. Kort daarna werden externe bewindvoerders aangesteld. Om het tij te keren maakte het bedrijf een ingrijpend besparingsplan bekend, waarbij ruim 1300 arbeidsplaatsen sneuvelen. Dat plan komt bovenop een eerder aangekondigde banenreductie van 1200 personen. Bij Motorola gaat het niet veel beter. In 2008 werden voor de tweede keer in een jaar tijd 3000 medewerkers op straat gezet. Het Amerikaanse bedrijf besloot daartoe na teleurstellende verkoopcijfers die de directie wijt aan de slechte economische situatie. Vooral de divisie die mobiele telefoons produceert, wordt daarbij geraakt. Het plan was om deze divisie in het derde kwartaal van 2009 te verzelfstandigen, maar die beslissing werd kortgeleden officieel teruggedraaid. In samenwerking met Computable