Computerfabrikant Dell heeft het Nederlandse Philips aangeklaagd vanwege verboden prijsafspraken met andere fabrikanten over beeldbuizen. Dat maakte het Amerikaanse concern donderdag bekend.
Zeven internationale bedrijven (Philips, LG, Samsung, Panasonic, Toshiba, Technicolor en Chunghwa) maakten tussen 1996 en 2006 verboden prijsafspraken voor de productie van beeldbuizen (CRT's), om zo de verkoopprijs kunstmatig hoog te kunnen houden. Computerfabrikant Dell was één van de grote benadeelden in deze zaak.

De kartelbedrijven kregen in december vorig jaar van de Europese Commissie samen een boete van 1,47 miljard euro opgelegd - ook al gaat het om oude technologie, want intussen is men nagenoeg volledig overgeschakeld op flatscreens. Philips werd - samen met LG - het zwaarst bestraft. Het Nederlandse bedrijf gaat nog in beroep tegen het oordeel van Brussel.

Nu onderneemt ook Dell actie tegen Philips, dat in die tijd beeldbuisschermen leverde aan Dell. Philips bevestigde donderdag dat Dell een aanklacht heeft ingediend in de Verenigde Staten. "Omdat het om een lopende juridische zaak gaat, kunnen we niet meer commentaar geven", zei een woordvoerder. (Belga/MI)

Computerfabrikant Dell heeft het Nederlandse Philips aangeklaagd vanwege verboden prijsafspraken met andere fabrikanten over beeldbuizen. Dat maakte het Amerikaanse concern donderdag bekend. Zeven internationale bedrijven (Philips, LG, Samsung, Panasonic, Toshiba, Technicolor en Chunghwa) maakten tussen 1996 en 2006 verboden prijsafspraken voor de productie van beeldbuizen (CRT's), om zo de verkoopprijs kunstmatig hoog te kunnen houden. Computerfabrikant Dell was één van de grote benadeelden in deze zaak. De kartelbedrijven kregen in december vorig jaar van de Europese Commissie samen een boete van 1,47 miljard euro opgelegd - ook al gaat het om oude technologie, want intussen is men nagenoeg volledig overgeschakeld op flatscreens. Philips werd - samen met LG - het zwaarst bestraft. Het Nederlandse bedrijf gaat nog in beroep tegen het oordeel van Brussel. Nu onderneemt ook Dell actie tegen Philips, dat in die tijd beeldbuisschermen leverde aan Dell. Philips bevestigde donderdag dat Dell een aanklacht heeft ingediend in de Verenigde Staten. "Omdat het om een lopende juridische zaak gaat, kunnen we niet meer commentaar geven", zei een woordvoerder. (Belga/MI)