Derde samenwerking tussen Huawei en het Leuvense Imec aangekondigd
Connectiviteitsspecialist Huawei en het Leuvense nano-onderzoekscentrum Imec gaan een nieuwe en derde onderzoeksovereenkomst aan, rond hoge bandbreedte optische datalinks.
Na in 2012 een eerste onderzoeksovereenkomst over herconfigureerbare radio’s te hebben afgesloten met Imec, pakte de Chinese connectiviteitsspecialist Huawei vorig jaar in augustus uit met de overname van Caliopa. Deze spin-off van Imec en de UGent, opgericht in 2010, legt zich toe op de ontwikkeling van silicium-gesteunde fotonicachips, als vervangers van de grotere en duurdere hedendaagse opto-electronische componenten in glasvezelverbindingen. Caliopa heeft ondertussen nieuwe kantoren betrokken in het Technologiepark in Zwijnaarde, met momenteel een 21 medewerkers (uit 8 landen), en met de verwachting tegen eind 2015 een kleine 30 personen te werk te stellen.
Derde overeenkomst
Bij de opening van de nieuwe Caliopakantoren werd tevens een derde samenwerkingsverband tussen Huawei en Imec aangekondigd, in het kader van Imecs onderzoeksprogramma rond optische datalinktechnologie, onder meer voor gebruik in datacenters. Dat past in Huawei’s O&O-programma in Europa, dat vandaag meer dan 850 personen te werk stelt, en dat Renato Lombardi, Huawei’s VP voor European Research, in de komende ‘twee à drie jaar wil verdubbelen.’ Zo gaat Huawei in de komende jaren ongeveer 3,5 miljard dollar in Europa investeren, voor onderzoek rond en het definiëren van 5G – een onderwerp waarin ‘Europa internationaal aan de leiding staat.’
Imec zal tevens de initiële productie van Caliopachips, momenteel exclusief bestemd voor gebruik in Huaweiproducten, voor zijn rekening nemen, naast een samenwerking om die chips voor te bereiden op hoge volume productie in commerciële chipbakkerijen.
Momenteel zijn in Imec een zestal Huawei-onderzoekers actief, en met de relatie is een significante investering van ettelijke miljoenen verbonden, aldus Rudi Cartuyvels, SVP smart systems & energy technologies bij Imec. Op termijn zijn allicht nog bijkomende samenwerkingen mogelijk, zoals wellicht rond sensoren en optische koppelingen (waarbij dan allicht ook Imecs Holst-centrum in Eindhoven zou kunnen worden betrokken.
Bij deze gelegenheid wees de Gentse burgemeester Daniel Termont overigens op het belang en de groei van het Technologiepark in Zwijnaarde, waar na de ‘life science’- en ‘materials’-clusters, met de vestiging van onder meer Caliopa nu ook een ‘ICT’-cluster vorm krijgt.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier