Dertig procent van gijzelsoftware-infecties komt door zwakke wachtwoorden
Zwakke wachtwoorden waren in 2019 verantwoordelijk voor zo’n dertig procent van alle ransomware-infecties. De overige gevallen van gijzelsoftware waren vrijwel allemaal te wijten aan phishing, de vorm van oplichting waarbij het slachtoffer naar een valse website wordt gelokt.
De cijfers zijn afkomstig van PreciseSecurity.com. De beveiligingsspecialist vindt het zorgwekkend dat zoveel gebruikers nog steeds zo nonchalant met hun wachtwoorden omspringen. Zo bleek uit het onderzoek, uitgevoerd in de VS, dat twee op de drie personen voor meerdere accounts hetzelfde wachtwoord gebruikt. Meer dan de helft van de mensen gebruikt zelfs één favoriet wachtwoord voor de overgrote meerderheid van hun accounts.
PreciseSecurity.com stelde ook vast dat slechts twaalf procent van de ondervraagde internetgebruikers de hulp inschakelt van een password manager. Amper één op de drie mensen kon beschrijven wat zo’n programma eigenlijk inhoudt.
123456…
Ongeveer 64 procent van de bevraagden vindt gestolen wachtwoorden de grootste bedreiging voor de privacy van zijn data. Toch verandert dat bij veel mensen maar weinig aan hun gewoontes. Zo geeft 43 procent toe dat ze hun belangrijke wachtwoorden gewoon neerpennen op een stuk papier. Ongeveer 45 procent van de ondervraagden geeft aan de wachtwoorden te memoriseren. De resterende twaalf procent maakt zoals gezegd gebruik van een password manager.
Zwakke wachtwoorden en het hergebruik van inloggegevens vormen een groot probleem. Het Britse National Cyber Security Center, dat hier onderzoek naar deed, stelde onlangs vast dat 23,2 miljoen gehackte accounts als wachtwoord ‘123456’ hadden. Nog eens 7,8 miljoen slachtoffers hadden ‘12345678’ als beveiligingscode gekozen. Meer dan 3,5 miljoen personen vonden het dan weer een goed idee om hun gegevens te beschermen met het wachtwoord ‘password’…
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier