Het Canadese Descartes, dat software-as-a-service-diensten (SaaS) voor de logistieke sector, heeft een bod gedaan op het Lierse Porthus.

It-dienstenbedrijf Porthus, uit Lier, heeft een bod ontvangen van het Canadese Descartes. Dat biedt 12,50 euro per aandeel, of in totaal tussen 29,7 en 30,3 miljoen euro. Dat is een premie van zowat 20 procent op de slotkoers van Porthus vorige vrijdag. Descartes zegt met Porthus zijn eigen 'Global Logistics Network' te willen uitbreiden in Europa.

De overname gaat enkel door als Descartes 95 procent van de aandelen van Porthus binnenhaalt. Maar in ieder geval steunen de raad van bestuur en het management van Porthus de overname. Een groep aandeelhouders die goed is voor 51,8 procent van de aandelen - met onder meer Saffelberg Investmenst (Jos Sluys) en het management - tekent al in op het overnamebod. Zonder onverwachte obstakels moet de overname eind maart 2010 zijn afgerond.

België is overigens geen onontgonnen terrein voor Descartes. Eind 2008 kocht het bedrijf al het Leuvense Dexx voor 1,4 miljoen euro. Dexx was ook gespecialiseerd in logistieke gegevensuitwisseling. Descartes, dat al sinds 1981 bestaat, draaide in boekjaar 2009 een omzet van 66 miljoen dollar met ruim 400 mensen.

Het Canadese Descartes, dat software-as-a-service-diensten (SaaS) voor de logistieke sector, heeft een bod gedaan op het Lierse Porthus. It-dienstenbedrijf Porthus, uit Lier, heeft een bod ontvangen van het Canadese Descartes. Dat biedt 12,50 euro per aandeel, of in totaal tussen 29,7 en 30,3 miljoen euro. Dat is een premie van zowat 20 procent op de slotkoers van Porthus vorige vrijdag. Descartes zegt met Porthus zijn eigen 'Global Logistics Network' te willen uitbreiden in Europa. De overname gaat enkel door als Descartes 95 procent van de aandelen van Porthus binnenhaalt. Maar in ieder geval steunen de raad van bestuur en het management van Porthus de overname. Een groep aandeelhouders die goed is voor 51,8 procent van de aandelen - met onder meer Saffelberg Investmenst (Jos Sluys) en het management - tekent al in op het overnamebod. Zonder onverwachte obstakels moet de overname eind maart 2010 zijn afgerond. België is overigens geen onontgonnen terrein voor Descartes. Eind 2008 kocht het bedrijf al het Leuvense Dexx voor 1,4 miljoen euro. Dexx was ook gespecialiseerd in logistieke gegevensuitwisseling. Descartes, dat al sinds 1981 bestaat, draaide in boekjaar 2009 een omzet van 66 miljoen dollar met ruim 400 mensen.