'Toen ik tien was, droomde ik ervan om uitvinder te worden. Het heeft me ongeveer 80 jaar tijd gekost om die droom in vervulling te zien komen', lacht de 91-jarige Barbara Beskind in een reportage van The Today Show. Beskind werkt sinds twee jaar bij IDEO in Silicon Valley, een designbureau dat onder meer de muis voor Apple's Lisa-computer ontwikkelde in 1980. Beskind staat bij IDEO voornamelijk in voor het bedenken van apparatuur voor oudjes.

Geen plaats voor vrouwen in ingenieursopleidingen

Al van kindsbeen af droomde ze van een leven als uitvinder, zegt Beskind aan The Today Show. 'Ik maakte bijvoorbeeld een hobbelpaard van oude autobanden'. Maar in de jaren dertig, tijdens de Grote Depressie, was er nog geen plaats voor vrouwen in ingenieursopleidingen. Dus diende ze in het leger en werd ze onder meer therapeute. En in haar vrije tijd legde ze zich toe op schrijven en schilderen.

'Ouderen hebben ervaring die je niet kunt onderwijzen'

Ze zegt in totaal vijf carrières te hebben gehad. 'Maar dit is de beste', aldus Beskind over haar job bij IDEO. Nadat ze over dat bedrijf gehoord had in het nieuws, stuurde ze er een motivatiebrief naar - aan het op punt stellen van haar bijgevoegd cv heeft ze twee maanden gewerkt, omdat die aanvankelijk negen pagina's telde.

'Voel me bij IDEO dertig jaar jonger'

Twee jaar geleden werd Barbara Beskind bij IDEO aangeworven als 'technisch ontwerper'. Ze werkt er elke donderdag, en reist er met het openbaar vervoer naartoe vanuit het bejaardentehuis waar ze woont. 'Elke donderdag voel ik me dertig jaar jonger', zegt de 91-jarige ontwerpster.

Barbara Beskind, Designs On
Barbara Beskind © Designs On

Wat zij het bedrijf kan bijbrengen dat haar zestig tot zelfs zeventig jaar jongere collega's - de gemiddelde leeftijd in Silicon Valley bedraagt ongeveer dertig - niet kunnen? 'Ouderen hebben ervaring die je niet kunt onderwijzen', zegt ze. 'De jongeren kunnen zichzelf niet in de positie van ouderen verplaatsen. Mensen die ontwerpen voor ouderen, denken dat zij weelderige pillendoosjes of roze wandelstokken nodig hebben. Nee, wij hebben functionele apparatuur nodig.'

Bij IDEO droeg Barbara Beskind onder meer bij aan een nieuw ontwerp van een bril die middels een gebaar kan switchen van bijziend naar verziend.

Bekijk de reportage over Barbara Beskind van The Today Show:

'Toen ik tien was, droomde ik ervan om uitvinder te worden. Het heeft me ongeveer 80 jaar tijd gekost om die droom in vervulling te zien komen', lacht de 91-jarige Barbara Beskind in een reportage van The Today Show. Beskind werkt sinds twee jaar bij IDEO in Silicon Valley, een designbureau dat onder meer de muis voor Apple's Lisa-computer ontwikkelde in 1980. Beskind staat bij IDEO voornamelijk in voor het bedenken van apparatuur voor oudjes. Al van kindsbeen af droomde ze van een leven als uitvinder, zegt Beskind aan The Today Show. 'Ik maakte bijvoorbeeld een hobbelpaard van oude autobanden'. Maar in de jaren dertig, tijdens de Grote Depressie, was er nog geen plaats voor vrouwen in ingenieursopleidingen. Dus diende ze in het leger en werd ze onder meer therapeute. En in haar vrije tijd legde ze zich toe op schrijven en schilderen. Ze zegt in totaal vijf carrières te hebben gehad. 'Maar dit is de beste', aldus Beskind over haar job bij IDEO. Nadat ze over dat bedrijf gehoord had in het nieuws, stuurde ze er een motivatiebrief naar - aan het op punt stellen van haar bijgevoegd cv heeft ze twee maanden gewerkt, omdat die aanvankelijk negen pagina's telde. Twee jaar geleden werd Barbara Beskind bij IDEO aangeworven als 'technisch ontwerper'. Ze werkt er elke donderdag, en reist er met het openbaar vervoer naartoe vanuit het bejaardentehuis waar ze woont. 'Elke donderdag voel ik me dertig jaar jonger', zegt de 91-jarige ontwerpster.Bij IDEO droeg Barbara Beskind onder meer bij aan een nieuw ontwerp van een bril die middels een gebaar kan switchen van bijziend naar verziend. Bekijk de reportage over Barbara Beskind van The Today Show: