Deze internettoepassingen werden al in 1999 door Bill Gates voorspeld

Deze internettoepassingen werden al in 1999 door Bill Gates voorspeld
© EPA

In 1999 liet Bill Gates in zijn boek Business @ the speed of thought zijn licht schijnen over het internet als een wereldomspannend netwerk.

Markus Kirjonen, een student aan de Aalto University in Finland, herlas dat boek en stelde vast dat Gates' inzichten van 16 jaar geleden verrassend accuraat waren, en wel op deze punten.

Bron: Automatiseringgids

Google was ten tijde van Gates' voorspellingen nét begonnen met een bescheiden site waarop mensen konden zoeken naar informatie.

Een van de markante slachtoffers van de dotcom-bubble was de website Pets.com, die het loodje legde samen met heel veel andere sites.

De meeste mensen maakten toen overigens nog contact met het internet via een dial-up modem, voor een smalbandige verbinding.

Bill Gates voorzag dat er sites zouden komen waarop mensen in één muisklik prijzen van verschillende aanbieders met elkaar konden vergelijken.

Dat werden websites met een sterk interactief karakter, die zelfs snel wisselende prijzen kunnen aangeven en waarschuwen als de gebruiker te lang niets doet.

'Alle mensen hebben weldra een klein kastje bij zich, waarmee ze doorlopend in contact staan met de buitenwereld en bijvoorbeeld ook betalingen kunnen doen', aldus Gates. Dat kastje kennen we nu uiteraard allemaal als de smartphone.

Mensen hoeven niet langer lijfelijk naar de dokter te gaan als ze zich niet goed voelen, maar kunnen desgewenst op consultatie via internet.

Iedereen kan beschikken over een elektronisch hulpje, dat hen assisteert bij alledaagse taken.

Je huis komt 24 uur per dag in beeld op een terminal, zodat je weet of er onraad is, voorspelde Gates nog. Ook dat kan tegenwoordig.

Iedereen kan een persoonlijk plekje op internet krijgen - een eigen website, om bijvoorbeeld gegevens uit te wisselen of af te spreken met vrienden.

Toen Gates de vorige voorspelling deed, was Blogger, waarmee miljoenen mensen nu hun ideeën via een eigen blog aan het internet toevertrouwen, net opgestart.

Tijdens sportwedstrijden kunnen kijkers direct elektronisch communiceren met andere toeschouwers, om het verloop van de match te bespreken.

Systemen weten waar je bent en kunnen je van informatie voorzien die betrekking heeft op die plaats. Het gaat naast informatie ook om advertenties van lokale winkeliers.

Bij nieuwsuitzendingen zien de kijkers adressen van websites waar ze veel meer informatie kunnen vinden over het getoonde onderwerp.

Het internet zal het mogelijk maken mensen uit een bepaalde stad of regio bij elkaar te brengen en ze te laten discussiëren over lokale problemen.

Afstand speelt geen rol meer. Iedereen kan, ongeacht zijn woonplaats, meepraten over een bepaald onderwerp, louter gebaseerd op interesses.

Projectmanagers kunnen hun projecten online laten zien en langs diezelfde weg nieuwe leden voor het projectteam vinden.

Omgekeerd kunnen werkzoekenden hun CV op het internet zetten, in de hoop dat een recruiter ze vindt.

Bedrijven die een aanbesteding willen doen, hoeven geen stapels formulieren meer in te vullen, ze kunnen dat gewoon elektronisch regelen.

Maar sommige voorspellingen van Gates zijn er (nog) niet. Zo mijmerde hij over een wereldwijd elektronisch 'zenuwstelsel' tussen alle bedrijven en de buitenwereld. De ondernemingen krijgen daarbij alle signalen binnen.

Inclusief alle data, en zo kunnen ze meteen reageren als ze bedreigd worden. Mogelijk vindt het Internet of Things (IoT) hier over een paar jaar een antwoord op.