Auto's krijgen steeds meer elektronica ingebouwd. De kans dat je nog aan je eigen wagen sleutelt, is vermoedelijk klein. Ben je toch iemand die geregeld onder de motorkap kruipt, dan kan een apparaatje als de OBDKey je nuttige informatie verschaffen.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik zelden of nooit de motorkap van mijn wagen open. Hoogstens bekijk ik het oliepeil eens, maar alle andere karweien gebeuren tijdens de onderhoudsbeurt bij mijn garagist. Die zie ik dan wel eens ergens een kabel inpluggen om de wagen te kunnen 'uitlezen'.

Dat kan je ook zelf doen als je je een scanapparaat als de OBDkey aanschaft. Het toestelletje is niet groter dan - om in autotermen te blijven - een matchbox en dien je in te pluggen in de speciale 16-pins stekker in je auto zodat je de gegevens kan lezen die de On Board Diagnostic (OBD) computer verzamelt. De stekker zit bij de meeste wagens meestal ergens onder het dashboard in de buurt van de stuurkolom.

De OBDKey kan je gebruiken met een laptop, maar ook met een tablet of smartphone. Hij is beschikbaar met drie verbindingsmogelijkheden: usb, draadloos of Bluetooth. Op het scherm kan je dan de informatie bekijken die de computer in je auto verstrekt, met onder meer real-time gegevens en foutcodes, DTC (Diagnostic trouble codes) genoemd, die je kan opzoeken in een tabel.

Naast merk-specifieke apparaten, die alleen beschikbaar zijn voor dealers, bestaan er heel wat OBD producten voor particulier gebruik. Een YouTube video toont iemand die de OBDKey gebruikt met een LG Android smartphone in een Vauxhall (Opel) Astra:

/

Auto's krijgen steeds meer elektronica ingebouwd. De kans dat je nog aan je eigen wagen sleutelt, is vermoedelijk klein. Ben je toch iemand die geregeld onder de motorkap kruipt, dan kan een apparaatje als de OBDKey je nuttige informatie verschaffen. Ik moet eerlijk bekennen dat ik zelden of nooit de motorkap van mijn wagen open. Hoogstens bekijk ik het oliepeil eens, maar alle andere karweien gebeuren tijdens de onderhoudsbeurt bij mijn garagist. Die zie ik dan wel eens ergens een kabel inpluggen om de wagen te kunnen 'uitlezen'. Dat kan je ook zelf doen als je je een scanapparaat als de OBDkey aanschaft. Het toestelletje is niet groter dan - om in autotermen te blijven - een matchbox en dien je in te pluggen in de speciale 16-pins stekker in je auto zodat je de gegevens kan lezen die de On Board Diagnostic (OBD) computer verzamelt. De stekker zit bij de meeste wagens meestal ergens onder het dashboard in de buurt van de stuurkolom. De OBDKey kan je gebruiken met een laptop, maar ook met een tablet of smartphone. Hij is beschikbaar met drie verbindingsmogelijkheden: usb, draadloos of Bluetooth. Op het scherm kan je dan de informatie bekijken die de computer in je auto verstrekt, met onder meer real-time gegevens en foutcodes, DTC (Diagnostic trouble codes) genoemd, die je kan opzoeken in een tabel. Naast merk-specifieke apparaten, die alleen beschikbaar zijn voor dealers, bestaan er heel wat OBD producten voor particulier gebruik. Een YouTube video toont iemand die de OBDKey gebruikt met een LG Android smartphone in een Vauxhall (Opel) Astra: /