De Raad voor de Mededinging heeft aanwijzingen dat de overname van het telecombedrijf Scarlet door concurrent Belgacom de concurrentie op de Belgische markt kan belemmeren. De Raad start daarom een diepgaand onderzoek in tweede fase naar de gevolgen van de overname.

Belgacom nam midden februari het Nederlandse Scarlet over voor 185 miljoen euro. Een tweetal weken geleden schreef de auditeur-generaal bij de Raad voor de Mededinging in zijn verslag aan de Raad dat er vanuit mededingingsrechtelijk oogpunt "ernstige twijfels" waren over de toelaatbaarheid van de overname van Scarlet door Belgacom.

De Raad startte daarop een onderzoek. De eerste fase ervan, die gisteren werd afgesloten, bracht aan het licht dat "de overname een daadwerkelijke mededinging op de Belgische markt op significante wijze zou kunnen belemmeren", aldus een persbericht van de Raad voor de Mededinging. "Vele marktoperatoren hebben hun bezorgdheid over deze concentratie uitgedrukt."

Volgens de Raad neemt Belgacom op verscheidene markten voor elektronische communicatie een sterke positie in, "die na de overname van Scarlet nog sterker zou worden. Daarnaast zou het verdwijnen van Scarlet de concurrentiële druk op Belgacom doen afnemen."

De auditeur moet nu nagaan of de "ernstige twijfels" van de Raad gegrond zijn. Belgacom kan verbintenissen voorstellen om tegemoet te komen aan mededingingsbezwaren die gegrond zouden worden bevonden. Vervolgens moet de Raad zijn oordeel vellen over de toelaatbaarheid van de concentratie.

Een tweedefaseonderzoek kan in het (voor Belgacom) slechtste geval leiden tot het verbieden van de deal.

Bron: Belga

De Raad voor de Mededinging heeft aanwijzingen dat de overname van het telecombedrijf Scarlet door concurrent Belgacom de concurrentie op de Belgische markt kan belemmeren. De Raad start daarom een diepgaand onderzoek in tweede fase naar de gevolgen van de overname. Belgacom nam midden februari het Nederlandse Scarlet over voor 185 miljoen euro. Een tweetal weken geleden schreef de auditeur-generaal bij de Raad voor de Mededinging in zijn verslag aan de Raad dat er vanuit mededingingsrechtelijk oogpunt "ernstige twijfels" waren over de toelaatbaarheid van de overname van Scarlet door Belgacom. De Raad startte daarop een onderzoek. De eerste fase ervan, die gisteren werd afgesloten, bracht aan het licht dat "de overname een daadwerkelijke mededinging op de Belgische markt op significante wijze zou kunnen belemmeren", aldus een persbericht van de Raad voor de Mededinging. "Vele marktoperatoren hebben hun bezorgdheid over deze concentratie uitgedrukt." Volgens de Raad neemt Belgacom op verscheidene markten voor elektronische communicatie een sterke positie in, "die na de overname van Scarlet nog sterker zou worden. Daarnaast zou het verdwijnen van Scarlet de concurrentiële druk op Belgacom doen afnemen." De auditeur moet nu nagaan of de "ernstige twijfels" van de Raad gegrond zijn. Belgacom kan verbintenissen voorstellen om tegemoet te komen aan mededingingsbezwaren die gegrond zouden worden bevonden. Vervolgens moet de Raad zijn oordeel vellen over de toelaatbaarheid van de concentratie. Een tweedefaseonderzoek kan in het (voor Belgacom) slechtste geval leiden tot het verbieden van de deal. Bron: Belga