Digibesitas: wekelijks trekken 3 tot 4 ouders aan alarmbel over gameverslaafd kind

Wekelijks trekken 3 tot 4 ouders naar het Zorgcentrum Alexianen (Tienen) omdat ze vrezen dat hun kind gameverslaafd is, in mindere mate aan sociale media. “Ik probeer nu ouders meer geletterd te maken rond het gebruik van pc en games”, zegt stafmedewerker jeugd- en kinderpsychiatrie Marc Frederickx van de Zorggroep Alexianen Tienen.

De Zorggroep Alexianen Tienen heeft sinds drie jaar, als enige centrum in ons land, een aanbod voor internet- en gameverslaving: digital detox genoemd. “Eén van de grote ideëen die ik had was dat er veel jongeren met een gameverslaving zitten”, zegt stafmedewerker Frederickx. “Maar ik moet vaststellen dat ik vooral ouders zie en heel weinig jongeren. Voor jongeren is veelvuldigheid geen probleem. Ouders echter hebben onvoldoende kennis over het gamen, waardoor zij het alleen als een probleem zien en er geen ruimte voor nuance is. Ik probeer nu ouders meer geletterd te maken rond het gebruik van pc en games.” Het herstellen van communicatie tussen ouders en kinderen kan ook een belangrijke stap zijn, klinkt het nog.

Het begrip ‘gameverslaving’ neemt Hendrickx niet in de mond. “Als ouders aangeven dat het om een verslaving gaat, houd ik het eerder op problematisch gamen. Wanneer jongeren nog naar voetbal of een jeugdbeweging gaan of op stap met vrienden, en hun schoolse prestaties naargelang hun mogelijkheden en talenten zijn, dan noem ik het geen probleem. Het kan wel zijn dat ze obsessief gamen, maar dat hoeft niet tot een probleem te leiden. Verslaving is wanneer men fysische verschijnselen begint te krijgen. En dat kom ik niet echt tegen.” Toch geeft Henderickx ook toe dat de stap naar een psychiatrisch ziekenhuis zetten voor jongeren groot is, bovendien erkennen ze het niet zelf als een probleem.

Uit de literatuur blijkt volgens Hendrickx ook dat jongeren die problematisch gamen of met sociale media omgaan, dikwijls ook met andere problemen kampen. Ook ziet hij dat de game-industrie zich steeds meer richt op mensen met tijd en geld, die zich vervelen of in de eenzaamheid zitten. Met die “vergeten groep” probeert bijvoorbeeld Candy Crush geld te verdienen. Problemen met het gebruik van sociale media worden veel minder gemeld. “Het gebruik van sociale media is een sociaal aanvaard fenomeen”, klinkt het.

Bij Zorgnet Vlaanderen is te horen dat er in Vlaanderen nog geen afdelingen voor mediaverslaafden zijn. “Vanuit ziekenhuizen krijgen we meer en meer vragen voor residentiële opname, maar ik zie er de meerwaarde niet van in”, klinkt het. Bij Tele-Onthaal vallen gesprekken over online-verslaving niet op in de cijfers. (Belga/WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content