Digitale Delta moet Nederlands waterbeheer verbeteren

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Nederland start met een grootschalig project rond slimmer waterbeheer. IBM is de technologische partner in het publiek-privaat consortium.

De Nederlandse Rijkswaterstaat, Waterschap Delfland, TU Delft, Deltares en IBM gaan samen van start met het project ‘Digitale Delta’. Gedurende 12 maanden gaan ze samen onderzoeken hoe met behulp van betere informatiedeling en slim hergebruik van ict-toepassingen het waterbeheer in Nederland verbeterd kan worden. Tegelijk is het ook de bedoeling om de economische positie van de Nederlandse watersector in het buitenland op die manier te vergroten.

Kostenbesparingen

Nederland heeft weliswaar al een goed functionerend watermanagementsysteem, maar door onder meer snel veranderende weersomstandigheden blijven de kosten voor waterbeheer in Nederland toch jaar na jaar stijgen. Volgens het Bestuursakkoord Water geeft de Nederlandse overheid jaarlijks 7 miljard euro uit aan waterbeheer en die kosten zullen zonder ingrijpen de komende 7 jaar stijgen met 1 tot 2 miljard euro. Het project Digitale Delta wil de gegevens van verschillende waterprojecten daarom samenvoegen, om zo kostenbesparingen te kunnen realiseren. Het gaat dan om gegevens over regenval, waterstanden, waterkwaliteit, dijksensoren, maar ook radardata, voorspellingsmodellen en gegevens van bijvoorbeeld sluizen en dammen.

Analyseren van big data

De bedoeling is om die hoop aan ‘big data’ vervolgens te analyseren om zo bijvoorbeeld de risico’s op overstroming, droogte en waterkwaliteit beter te kunnen voorspellen. IBM zal in het hart van Digital Delta een intelligent, cloudgebaseerd systeem plaatsen dat gebouwd is rond de Intelligent Water software van IBM en de reeds bestaande ‘Smarter Water Resource Management’ oplossing. Daarnaast zal IBM ook de nodige consultingdiensten leveren aan het project. “Met dit innovatief project kunnen we een wereldwijd voorbeeld neerzetten van de kracht van big data en analytics om de waterkwaliteit te beheren en overstromingsrisico’s te bepalen”, aldus Michael J Dixon, general manager Global Smarter Cities bij IBM.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content