"Didier Bellens zou beter zwijgen over e-health toepassingen op Belgacom TV", zegt administrateur-generaal van de Kruispuntbank Frank Robben. "Er is geen enkele afspraak om gezondheidsgegevens via dergelijke platformen bij patiënten te krijgen."

Toen gedelegeerd bestuurder Didier Bellens enkele weken geleden het startschot gaf voor een ingrijpende verruiming van Belgacom TV, had hij het ook over de uitwisseling van medische gegevens. Zo zouden er akkoorden zijn met dokters en apothekers over 'e-prescription', en zou de telco medische gegevens van klanten bij gaan houden in de cloud.

Frank Robben is niet opgezet met die uitspraken. "Bellens zegt compleet foute dingen", oppert de architect achter het federale eHealth-project. "Belgacom stelt wel enkele servers ter beschikking waarop we met Recip-e (het proefproject rond elektronisch voorschrijven in de ambulante sector) versleutelde en beveiligede informatie plaatsen, maar er is geen enkele afspraak om die gegevens naar de eindgebruiker te brengen. Trouwens, hoe zou je een gecodeerd voorschrift tonen aan iemand als je de sleutel niet hebt?"

Volgens de administrateur-generaal is digitale televisie in zijn huidige vorm absoluut niet geschikt om persoonsgegevens op een veilige manier naar het televisiescherm te brengen. "Hoe krijg je zekerheid over de identiteit van de persoon voor het scherm? Wat als een ietwat conservatieve vader merkt dat zijn drie dochters de pil voorgeschreven krijgen? Hoe ga je dat oplossen?"

Robben wil pas praten met partijen als Belgacom en Telenet op het moment dat er degelijke identificatiemechanismen voor individuen beschikbaar worden. "Je zou bijvoorbeeld de eID in de settop box kunnen steken, ik zeg maar wat. Maar op dit moment overtreed je de privacywetgeving als je medische gegevens uitwisselt via een dergelijk platform."

"Belgacom zou er beter voor zorgen dat breedband ook in de last mile beschikbaar is voor iedereen", snuift de topambtenaar. "Want wat als een huisarts de resultaten van een NMR-scan moet binnenhalen? Dan spreken we al snel over verschillende gigabyte aan informatie, toch? Dat de telco's zich daar eens over buigen."

"Didier Bellens zou beter zwijgen over e-health toepassingen op Belgacom TV", zegt administrateur-generaal van de Kruispuntbank Frank Robben. "Er is geen enkele afspraak om gezondheidsgegevens via dergelijke platformen bij patiënten te krijgen."Toen gedelegeerd bestuurder Didier Bellens enkele weken geleden het startschot gaf voor een ingrijpende verruiming van Belgacom TV, had hij het ook over de uitwisseling van medische gegevens. Zo zouden er akkoorden zijn met dokters en apothekers over 'e-prescription', en zou de telco medische gegevens van klanten bij gaan houden in de cloud.Frank Robben is niet opgezet met die uitspraken. "Bellens zegt compleet foute dingen", oppert de architect achter het federale eHealth-project. "Belgacom stelt wel enkele servers ter beschikking waarop we met Recip-e (het proefproject rond elektronisch voorschrijven in de ambulante sector) versleutelde en beveiligede informatie plaatsen, maar er is geen enkele afspraak om die gegevens naar de eindgebruiker te brengen. Trouwens, hoe zou je een gecodeerd voorschrift tonen aan iemand als je de sleutel niet hebt?"Volgens de administrateur-generaal is digitale televisie in zijn huidige vorm absoluut niet geschikt om persoonsgegevens op een veilige manier naar het televisiescherm te brengen. "Hoe krijg je zekerheid over de identiteit van de persoon voor het scherm? Wat als een ietwat conservatieve vader merkt dat zijn drie dochters de pil voorgeschreven krijgen? Hoe ga je dat oplossen?"Robben wil pas praten met partijen als Belgacom en Telenet op het moment dat er degelijke identificatiemechanismen voor individuen beschikbaar worden. "Je zou bijvoorbeeld de eID in de settop box kunnen steken, ik zeg maar wat. Maar op dit moment overtreed je de privacywetgeving als je medische gegevens uitwisselt via een dergelijk platform.""Belgacom zou er beter voor zorgen dat breedband ook in de last mile beschikbaar is voor iedereen", snuift de topambtenaar. "Want wat als een huisarts de resultaten van een NMR-scan moet binnenhalen? Dan spreken we al snel over verschillende gigabyte aan informatie, toch? Dat de telco's zich daar eens over buigen."