© AG

Het Amerikaanse SplashData publiceert jaarlijks een lijst met de 25 slechtste wachtwoorden. Hiervoor baseert het bedrijf zich op de wachtwoorden die in 'filedumps' staan van gehackte bestanden.

Baseball is hoogste nieuwkomer

In 2014 is er aan de top van de lijst weinig veranderd ten opzichte van een jaar eerder. Wel is 'password' van de toppositie gestoten door '123456', dat jaren op nummer 2 stond.

Daar staat tegenover dat er maar liefst 10 nieuwe 'slechte wachtwoorden' aan de lijst zijn toegevoegd. 'Baseball' was de hoogste nieuwkomer op plaats 8.

Deze 25 wachtwoorden hebben een 'marktaandeel' van bijna 2,2 procent. Het goede nieuws is dat er in 2014 minder gebruikers met slechte wachtwoorden werkten dan in 2013, constateerde SplashData.

Tips voor een beter wachtwoord

Wie toch de moeite wil nemen een veel moeilijker te kraken wachtwoord te gebruiken, kan de volgende tips van SplashData ter harte nemen: een wachtwoord moet bestaan uit een mix van minstens 8 karakters, die géén bestaand woordenboekwoord mogen vormen. Ook wordt aangeraden nooit hetzelfde wachtwoord voor verschillende sites te gebruiken, en als dat te moeilijk wordt om te onthouden, is een wachtwoordbeheertool een goed idee.

Bron: Automatiseringgids

Het Amerikaanse SplashData publiceert jaarlijks een lijst met de 25 slechtste wachtwoorden. Hiervoor baseert het bedrijf zich op de wachtwoorden die in 'filedumps' staan van gehackte bestanden. Baseball is hoogste nieuwkomerIn 2014 is er aan de top van de lijst weinig veranderd ten opzichte van een jaar eerder. Wel is 'password' van de toppositie gestoten door '123456', dat jaren op nummer 2 stond. Daar staat tegenover dat er maar liefst 10 nieuwe 'slechte wachtwoorden' aan de lijst zijn toegevoegd. 'Baseball' was de hoogste nieuwkomer op plaats 8. Deze 25 wachtwoorden hebben een 'marktaandeel' van bijna 2,2 procent. Het goede nieuws is dat er in 2014 minder gebruikers met slechte wachtwoorden werkten dan in 2013, constateerde SplashData. Tips voor een beter wachtwoordWie toch de moeite wil nemen een veel moeilijker te kraken wachtwoord te gebruiken, kan de volgende tips van SplashData ter harte nemen: een wachtwoord moet bestaan uit een mix van minstens 8 karakters, die géén bestaand woordenboekwoord mogen vormen. Ook wordt aangeraden nooit hetzelfde wachtwoord voor verschillende sites te gebruiken, en als dat te moeilijk wordt om te onthouden, is een wachtwoordbeheertool een goed idee.