Dit zijn de grootste aankondigingen op Apple’s WWDC

© EPA
Wim Kopinga Freelance journalist

Apple heeft op zijn jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie iOS 10, een nieuwe OS voor Mac, en vernieuwingen voor Siri en Apple Pay gepresenteerd.

Apple heeft zoals verwachte een naamsverandering voor OS X aangekondigd: het besturingssysteem heet voortaan in de lijn met iOS, watchOS en tvOS namelijk mac OS. Daarbij krijgt het nieuwe besturingssysteem de naam ‘Sierra’ mee. De publieke beta wordt in juli gelanceerd en de finale versie komt in de herfst. Met het nieuwe besturingssysteem wordt het makkelijker om op meerdere platformen tegelijk te werken. Zo kan er makkelijk geschakeld worden tussen desktop, smartphone en tablet.

Ook komt Siri naar de desktop. Hierdoor wordt het mogelijk om met de stem bestanden te vinden, op het web te zoeken, berichten te versturen en andere functies van Siri te gebruiken. Apple heeft de digitale assistent ook open gezet voor ontwikkelaars, zodat de mogelijkheden alleen maar toe kunnen nemen.

Apple Pay

De mobiele betaaldienst van Apple kan binnenkort ook gebruikt worden om aankopen in sommige webwinkels af te rekenen. Met de langverwachte stap gaat Apple Pay direct de strijd aan met bestaande betaaldiensten als PayPal. Voorwaarde is wel dat kopers gebruikmaken van Safari, de webbrowser van Apple zelf. Op de iPhone kan de koper zich identificeren met de vingerafdruk, via TouchID. Apple Pay wordt ook beschikbaar in Maps. De gebruiker kan bijvoorbeeld in één programma een restaurant reserveren, een taxi bestellen en ervoor betalen, aldus Apple.

Apple liet verder weten dat Apple Pay verder wordt uitgerold in Europa. Tot dusver was Groot-Brittannië het enige Europese land waar de dienst voor contactloos betalen met de iPhone of Apple Watch beschikbaar was. Daar komen in eerste instantie Frankrijk en Zwitserland bij.

iOS 10

iOS 10 verschijnt in de herfst voor alle iPhones vanaf de iPhone 5 en iPads vanaf de vierde generatie. De eerste testversie komt voor app-ontwikkelaars maandag beschikbaar. Met die nieuwe versie van iOS gaat de telefoon of tablet al aan wanneer je hem optilt, het aanzetten is daarbij niet langer nodig.

Verder valt op dat het mogelijk wordt om apps die Apple van tevoren op je telefoon zet dan ook te verwijderen zijn. Die apps nemen nog veel ruimte in en worden door veel gebruikers nooit opgestart – iets dat voor ergernis kan zorgen.

Dit zijn de apps die je straks kunt verwijderen zodat je iPhone of tablet iets opgeschoond wordt: Aandelen, Agenda, Calculator, Contacten, Dictafoon, FaceTime, Find My Friends, Herinneringen, iBooks, iCloud Drive, iTunes Store, Kompas, Mail, Muziek, , Notities, Podcasts, Tips, Video’s en Watch).

De apps blijven vrij beschikbaar voor wie ze toch weer opnieuw wil installeren.

AI voor gezichtsherkenning

Bij foto’s gaat Apple gezichtsherkenning gebruiken, zodat de gebruiker snel kan zien wie er op de foto staan. Kunstmatige intelligentie kan foto’s koppelen aan oudere afbeeldingen. Volgens Apple helpt dat om herinneringen aan reizen, mensen en activiteiten naar boven te halen. De privacy komt niet in gevaar, zegt Apple, omdat de technologie alleen op het apparaat zelf zit.

Sinds de lancering een jaar geleden krijgt Apple veel klachten over het design van Apple Music. Volgens veel gebruikers is dat niet logisch, wat het onhandig in het gebruik maakt. Naar die klachten is geluisterd en er komt een compleet redesign, zodat het navigeren makkelijker wordt. Ook is er goed naar concurrent Spotify gekeken, want er komt een ‘discover-playlist’ waar je nieuwe muziek kunt ontdekken. Deze functie wordt bij de Zweedse streamingdienst bejubeld, waardoor Apple – dat bekend staat als bedrijf dat ideeën van anderen neemt en ze perfectioneert – niet achter kon blijven.

(ANP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content