DNS Belgium - de beheerder van de registratie van alle .be-domeinnamen - start met een pilootproject bij operator Telenet. Eén nameserver uit de clusters van DNS Belgium wordt binnen het Telenet-netwerk geplaatst, maar verstrekt identiek dezelfde informatie als de andere nameservers van DNS Belgium. Wat daar het grote voordeel van is?

"Stel dat we een grootschalige DDoS-cyberaanval (Distributed Denial of Service, nvdr) te verwerken krijgen en alles gaat effectief plat bij ons, dan is die ene nameserver bij Telenet niet getroffen. Het grote voordeel is dus dat klanten van die operator wél nog steeds de .be-, .-vlaanderen en .brussels-domeinnamen kunnen bereiken", legt Philip du Bois, general manager van DNS Belgium uit.

Het gaat om een beveiliging tegen een 'worst case scenario' dat zich nog nooit heeft voorgedaan.

Du Bois voegt er meteen aan toe dat zo'n 'worst case scenario' zich nog nooit voorgedaan heeft, maar dat DNS Belgium door de aanhoudende intensiteit van de DDoS-aanvallen toch rekening wil houden met het theoretische scenario. Het initiatief voor het proefproject komt dus vanuit DNS Belgium. DNS Belgium hoopt nu snel gelijkaardige samenwerkingen te kunnen opzetten met andere internet service providers in ons land. Ook bij onze Noorderburen bestaan al zo'n overeenkomsten met operatoren.

Grote kosten zijn er overigens niet mee gemoeid. DNS Belgium neemt de serverkost voor zich en blijft de nameserver in het netwerk van de operator ook volledig controleren en onderhouden.

DNS Belgium - de beheerder van de registratie van alle .be-domeinnamen - start met een pilootproject bij operator Telenet. Eén nameserver uit de clusters van DNS Belgium wordt binnen het Telenet-netwerk geplaatst, maar verstrekt identiek dezelfde informatie als de andere nameservers van DNS Belgium. Wat daar het grote voordeel van is?"Stel dat we een grootschalige DDoS-cyberaanval (Distributed Denial of Service, nvdr) te verwerken krijgen en alles gaat effectief plat bij ons, dan is die ene nameserver bij Telenet niet getroffen. Het grote voordeel is dus dat klanten van die operator wél nog steeds de .be-, .-vlaanderen en .brussels-domeinnamen kunnen bereiken", legt Philip du Bois, general manager van DNS Belgium uit.Du Bois voegt er meteen aan toe dat zo'n 'worst case scenario' zich nog nooit voorgedaan heeft, maar dat DNS Belgium door de aanhoudende intensiteit van de DDoS-aanvallen toch rekening wil houden met het theoretische scenario. Het initiatief voor het proefproject komt dus vanuit DNS Belgium. DNS Belgium hoopt nu snel gelijkaardige samenwerkingen te kunnen opzetten met andere internet service providers in ons land. Ook bij onze Noorderburen bestaan al zo'n overeenkomsten met operatoren.Grote kosten zijn er overigens niet mee gemoeid. DNS Belgium neemt de serverkost voor zich en blijft de nameserver in het netwerk van de operator ook volledig controleren en onderhouden.