Doellijntechnologie wordt (eindelijk) gebruikt

© Cameron Spencer/Getty Images
Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

De Confederatiebeker van 2013 die op dit ogenblik in Brazilië gespeeld wordt is het eerste grote voetbaltornooi waarbij de doellijntechnologie toegepast wordt.

De Confederatiebeker van 2013 die op dit ogenblik in Brazilië gespeeld wordt – en die als een laatste grote repetitie gezien wordt voor de Wereldbeker waarvoor onze Rode Duivels zich hopelijk zullen plaatsen – is het eerste grote voetbaltornooi waarbij de doellijntechnologie toegepast wordt.

Die technologie is de afgelopen jaren al herhaaldelijk getest. Even ter herinnering: het gaat om een systeem dat de scheidsrechter toelaat om te oordelen of een bal effectief over de lijn gegaan is, en of een doelpunt dus mag toegekend worden. Velen herinneren zich nog het – uiteindelijk afgekeurde – doelpunt van Frank Lampart tijdens Engeland-Duitsland op de Wereldbeker van 2010.

Twee technologieën werden uiteindelijk genomineerd: het GoalRef-systeem op basis van een magnetisch veld en Hawk-Eye: het van het tennis bekende camerasysteem dat ondertussen in handen is van Sony.

Uiteindelijk werd het Duitse GoalControl geselecteerd. 14 camera’s met verschillende invalshoeken berekenen de exacte positie van de bal. De gegevens van de camera’s worden doorgestuurd naar een stukje software dat een grafische 3D-weergave genereert van het pad dat de bal afgelegd heeft. De officials krijgen in minder dan een seconde te horen of een doelpunt al dan niet geldig is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content