De rechter in eerste aanleg heeft het informaticabedrijf Dolmen 600.000 euro toegewezen in het nadeel van de Belgische staat. De uitspraak handelt over een deelcontract van het geflopte informatiseringsproject Feniks.

Het bericht staat te lezen in De Standaard. Dolmen kreeg in 2003 van de toenmalige minister van Justitie Marc Verwilghen een bestelling van 2,16 miljoen euro voor computermateriaal en diensten - een deelcontract van het toen nog erg grootse informatiseringsproject Feniks. Bij de gunning van het contract aan Dolmen, negeerde Verwilghen een negatief advies van de inspecteur van Financiën. De bestelling werd bovendien geplaatst in de periode tussen de ontbinding van het parlement en de regeringsvorming. Om die redenen verbrak Verwilghens opvolger, Laurette Onkelinx (PS), de opvolger van Verwilgen, verbrak daarom het contract met Dolmen.

Het informaticabedrijf heeft altijd gezegd dat het het contract op een reglementaire manier binnenhaalde, conform het lastenboek. Dolmen heeft nu in eerste aanleg gelijk gekregen, in zijn bewering dat het contract wel degelijk conform het lastenboek was en dat alle reglementen gevolgd zijn. De Belgische overheid heeft tegen de uitspraak al hoger beroep aangetekend.

Het hoofdcontract voor Feniks was zoals ondertussen genoegzaam bekend in handen van het Amerikaanse Unisys. De federale overheid en Unisys zijn nog steeds in een juridische strijd verwikkeld. Ondertussen is Fenik svervangen door een nieuw informatiseringsproject, Cheops.

De rechter in eerste aanleg heeft het informaticabedrijf Dolmen 600.000 euro toegewezen in het nadeel van de Belgische staat. De uitspraak handelt over een deelcontract van het geflopte informatiseringsproject Feniks. Het bericht staat te lezen in De Standaard. Dolmen kreeg in 2003 van de toenmalige minister van Justitie Marc Verwilghen een bestelling van 2,16 miljoen euro voor computermateriaal en diensten - een deelcontract van het toen nog erg grootse informatiseringsproject Feniks. Bij de gunning van het contract aan Dolmen, negeerde Verwilghen een negatief advies van de inspecteur van Financiën. De bestelling werd bovendien geplaatst in de periode tussen de ontbinding van het parlement en de regeringsvorming. Om die redenen verbrak Verwilghens opvolger, Laurette Onkelinx (PS), de opvolger van Verwilgen, verbrak daarom het contract met Dolmen. Het informaticabedrijf heeft altijd gezegd dat het het contract op een reglementaire manier binnenhaalde, conform het lastenboek. Dolmen heeft nu in eerste aanleg gelijk gekregen, in zijn bewering dat het contract wel degelijk conform het lastenboek was en dat alle reglementen gevolgd zijn. De Belgische overheid heeft tegen de uitspraak al hoger beroep aangetekend. Het hoofdcontract voor Feniks was zoals ondertussen genoegzaam bekend in handen van het Amerikaanse Unisys. De federale overheid en Unisys zijn nog steeds in een juridische strijd verwikkeld. Ondertussen is Fenik svervangen door een nieuw informatiseringsproject, Cheops.