Op 16 november moeten de kandidaten voor het draadloos wifi-netwerk in Brugge hun dossiers inleveren. De technische kennis speelt een doorslaggevende rol.

Ondanks protest van een aantal inwoners heeft Brugge de knoop doorgehakt. Het kiest volop voor de wifi-oplossing op basis van de 801.11G standaard. Daarvoor zijn naar schatting zo'n 150 antennes nodig. De leveranciers zullen ook gebruik kunnen maken van het glasvezelnetwerk van de stad. Brugge hoopt dank zij wifi ook komaf te kunnen maken met een dertigtal sdsl-huurlijnen van Belgacom. Er is trouwens ook een aparte aanbesteding voorzien voor camerabewaking. Na de selectie wil Brugge verder praten met drie kandidaten.

Leveranciers zullen een gratis wifi-internetverbinding kunnen voorzien voor de stadsbewoners en een betalende versie voor hogere snelheden en bepaalde toepassingen.

Het opzet zou de tarieven van het duopolie Telenet en Belgacom fors onderuit kunnen halen. De selectie gebeurt bovendien voor 90 procent op basis van de technische expertise. De financiële draagkracht telt slechts voor 10 procent mee. Daarmee opent Brugge ook de deur voor kleinere spelers. Het contract voorziet in een eerste periode van 5 jaar. Ook andere steden hebben belangstelling voor een gelijkaardige oplossing.

Op 16 november moeten de kandidaten voor het draadloos wifi-netwerk in Brugge hun dossiers inleveren. De technische kennis speelt een doorslaggevende rol. Ondanks protest van een aantal inwoners heeft Brugge de knoop doorgehakt. Het kiest volop voor de wifi-oplossing op basis van de 801.11G standaard. Daarvoor zijn naar schatting zo'n 150 antennes nodig. De leveranciers zullen ook gebruik kunnen maken van het glasvezelnetwerk van de stad. Brugge hoopt dank zij wifi ook komaf te kunnen maken met een dertigtal sdsl-huurlijnen van Belgacom. Er is trouwens ook een aparte aanbesteding voorzien voor camerabewaking. Na de selectie wil Brugge verder praten met drie kandidaten. Leveranciers zullen een gratis wifi-internetverbinding kunnen voorzien voor de stadsbewoners en een betalende versie voor hogere snelheden en bepaalde toepassingen. Het opzet zou de tarieven van het duopolie Telenet en Belgacom fors onderuit kunnen halen. De selectie gebeurt bovendien voor 90 procent op basis van de technische expertise. De financiële draagkracht telt slechts voor 10 procent mee. Daarmee opent Brugge ook de deur voor kleinere spelers. Het contract voorziet in een eerste periode van 5 jaar. Ook andere steden hebben belangstelling voor een gelijkaardige oplossing.