Draadloos cameranetwerk voor Asse

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

SAIT Zenitel heeft in de gemeente Asse een draadloos cameranetwerk op poten gezet.

SAIT Zenitel heeft in de gemeente Asse een draadloos cameranetwerk op poten gezet.

Het doel van het netwerk is niet de permanente observatie van bepaalde locaties in Asse en Zellik, maar wel als hulpmiddel bij het zoeken naar bewijsmateriaal bij overlast en misdaad. Dat om de pakkans van de daders te verhogen. Het project past binnen veiligheidsbeleid (‘Integrale Veiligheid’) van de gemeente Asse. De uitgeschreven aanbesteding werd in de wacht gesleept door SAIT Zenitel, dat zelf trouwens gevestigd is in Zellik.

Voorlopig staan er 7 sites onder camerabewaking, goed voor een oppervlakte van zo’n 35.000 m². Die oppervlakte wordt gedekt met 10 vaste (Sony HD) camera’s en 3 beweegbare camera’s (Axis PTZ). Via 14 draadloze wifi-antennes (multipoint en point-to-point) worden de beelden verzonden naar het politiecommissariaat in Zellik. De beelden worden daar gedurende 31 dagen aan 1 frame per seconde opgeslagen op een HP-server, met 2TB opslagruimte. De politieagenten kunnen de beelden bekijken via de beheersoftware van het Canadese Genetec. Het wifi-netwerk is uiteraard volledig versleuteld.

Het gaat om een project van een initiële 130.000 euro. Die investering is volgens schepen van integrale veiligheid Jan De Backer ‘duurzaam’. “Er zijn nog tal van uitbreidingsmogelijkheden. Zo kunnen we nieuwe vaste en mobiele camera’s – bijvoorbeeld voor events – gaan toevoegen, video-intelligentie integreren en misschien zelfs andere toepassingen op het netwerk toelaten.” De Backer denkt onder meer aan draadloos internet van de gemeente of bepaalde mobiele toepassingen.

Ook wil de gemeente Asse de versnippering in het aantal camera’s op openbare plaatsen tegengaan. Daarom werd onder meer aan de scholen op het grondgebied van de gemeente gevraagd om in te stappen in het project, wat in twee gevallen al gebeurde. Ook de beelden van hun camera’s zullen zo centraal bij de politie van Asse terechtkomen. Verder zullen ook de beelden van de camera’s in de nieuwe ondergrondse parking aan de Huinegem worden geïntegreerd.

Hoe meer camera’s, hoe meer beelden, hoe meer opslagcapaciteit er nodig is natuurlijk. Dat kan in de toekomst eventueel een beetje gecounterd worden door bijvoorbeeld via bewegingssensoren te gaan werken, aldus projectmanager Raf Schrijvers.

Het hele initiatief opereert, aldus de gemeente, binnen grenzen van de privacywetgeving. De gemeente Asse en SAIT Zenitel evalueren de resultaten van het cameraproject binnen 1 jaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content