Bomen blijken schade te ondervinden van de straling van draadloos internet, zo blijkt uit recent onderzoek van enkele Nederlandse universiteiten.

De TU Delft, TNO, de Nederlandse gemeente Alphen aan den Rijn en Wageningen Universiteit hebben de bevindingen gepubliceerd van een onderzoek naar onverklaarbare afwijkingen op bomen in Alphen aan den Rijn, zo schrijft Webwereld. Virussen of speciale bacterieën bleken immers niet de oorzaak te zijn.

Uit het onderzoek blijkt dat de ziekteverschijnselen zich voordoen in de hele westerse wereld. In Nederland vertoont blijkbaar 70 procent van alle bomen in het stedelijk gebied dezelfde symptomen. Vijf jaar geleden was dat nog maar 10 procent.

De onderzoekers wijzen nu naar twee mogelijke oorzaken. De eerste is draadloos internet, en die hebben de onderzoekers ook kunnen reproduceren. "In een klimaatruimte zijn essen en verschillende kruidachtige planten gedurende drie maanden blootgesteld aan 6 stralingsbronnen (accesspoints) met frequenties variërend van 2412 tot 2472 MHz en een vermogen van 100 mW EIRP, op 50 cm tot 300 cm afstand", citeert Webwereld het onderzoek. "Eerste waarnemingen wijzen op een negatief effect op de gezondheid van essen. Bladeren nabij de stralingsbronnen vertoonden aan het einde van de onderzoeksperiode 'loodglansachtige effecten' die het gevolg blijken te zijn van het afsterven van de boven- en onderepidermis van de bladeren. De 'loodglans' wordt opgevolgd door verdroging en afsterven van een deel van het blad."

Toch laten de onderzoekers de weg open naar een tweede mogelijke verklaring, naast elektromagnetische straling: ultrafijn stof. Dat is zo klein dat het bij organismen naar binnen kan dringen en de afwijkingen kan stimuleren.

Update 14u15
Dat dit onderwerp gevoelig ligt, mag duidelijk zijn. Onderzoeksorganisatie TNO, die ook enkele keren deelgenomen heeft aan discussies en feedback heeft gegeven op meetopstellingen en meetresultaten van dit onderzoek, distantieert nu zich van de conclusies van onderzoek, zo blijkt uit een persmededeling. "TNO distantieert zich nadrukkelijk van de conclusies over een oorzakelijk verband tussen WiFi en plantgezondheid en laat die geheel voor rekening van de Universiteit Wageningen."

Bomen blijken schade te ondervinden van de straling van draadloos internet, zo blijkt uit recent onderzoek van enkele Nederlandse universiteiten. De TU Delft, TNO, de Nederlandse gemeente Alphen aan den Rijn en Wageningen Universiteit hebben de bevindingen gepubliceerd van een onderzoek naar onverklaarbare afwijkingen op bomen in Alphen aan den Rijn, zo schrijft Webwereld. Virussen of speciale bacterieën bleken immers niet de oorzaak te zijn. Uit het onderzoek blijkt dat de ziekteverschijnselen zich voordoen in de hele westerse wereld. In Nederland vertoont blijkbaar 70 procent van alle bomen in het stedelijk gebied dezelfde symptomen. Vijf jaar geleden was dat nog maar 10 procent. De onderzoekers wijzen nu naar twee mogelijke oorzaken. De eerste is draadloos internet, en die hebben de onderzoekers ook kunnen reproduceren. "In een klimaatruimte zijn essen en verschillende kruidachtige planten gedurende drie maanden blootgesteld aan 6 stralingsbronnen (accesspoints) met frequenties variërend van 2412 tot 2472 MHz en een vermogen van 100 mW EIRP, op 50 cm tot 300 cm afstand", citeert Webwereld het onderzoek. "Eerste waarnemingen wijzen op een negatief effect op de gezondheid van essen. Bladeren nabij de stralingsbronnen vertoonden aan het einde van de onderzoeksperiode 'loodglansachtige effecten' die het gevolg blijken te zijn van het afsterven van de boven- en onderepidermis van de bladeren. De 'loodglans' wordt opgevolgd door verdroging en afsterven van een deel van het blad." Toch laten de onderzoekers de weg open naar een tweede mogelijke verklaring, naast elektromagnetische straling: ultrafijn stof. Dat is zo klein dat het bij organismen naar binnen kan dringen en de afwijkingen kan stimuleren. Update 14u15 Dat dit onderwerp gevoelig ligt, mag duidelijk zijn. Onderzoeksorganisatie TNO, die ook enkele keren deelgenomen heeft aan discussies en feedback heeft gegeven op meetopstellingen en meetresultaten van dit onderzoek, distantieert nu zich van de conclusies van onderzoek, zo blijkt uit een persmededeling. "TNO distantieert zich nadrukkelijk van de conclusies over een oorzakelijk verband tussen WiFi en plantgezondheid en laat die geheel voor rekening van de Universiteit Wageningen."