Het Nederlandse Groningen wordt een van de eerste steden ter wereld met een wifi-netwerk dat de hele stad overspant.

Waar Amsterdam al 's werelds eerste commerciële wimax-netwerk heeft, krijgt Groningen nu de eer om een van de eerste steden ter wereld te zijn met een stadsdekkend wifi-netwerk: daarmee wordt nogmaals pijnlijk duidelijk hoe groot de verschillen in het Belgische en Nederlandse telecomlandschap wel zijn.

Nog deze zomer zal Unwired Holding in het centrum van de stad beginnen met de aanleg van het netwerk. Begin 2011 moet in de hele stad Groningen - en dat is een behoorlijk omvangrijk gebied - een draadloos wifi-netwerk te ontvangen zijn.

Het project is er gekomen op initiatief van de stichting Draadloos: een samenwerking tussen de gemeente Groningen, de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool. De gemeente Groningen telt zo'n 185.000 inwoners. Hoewel de stad zelf veel minder inwoners telt, is het wel een van de tien grootste steden in Nederland. Met ruim 50.000 studenten is het ook een echte studentenstad.

Via het wifi-netwerk moet onder meer toeristische informatie beschikbaar zijn, maar ook de netwerken van de universiteiten en scholen zullen eraan gekoppeld worden. Belangrijk is ook nog dat het - net zoals dat in Nederland met glasvezel gebeurt - een open netwerk betreft. Om via het wifi-netwerk te kunnen surfen, zul je als gebruiker dus nog steeds een provider moeten kiezen.

Welke apparatuur zal gebruikt worden, is nog niet beslist. "We praten nog met verschillende vendors", aldus Mitchell Kleinhandler, directeur van Unwired Holding.

Het Nederlandse Groningen wordt een van de eerste steden ter wereld met een wifi-netwerk dat de hele stad overspant. Waar Amsterdam al 's werelds eerste commerciële wimax-netwerk heeft, krijgt Groningen nu de eer om een van de eerste steden ter wereld te zijn met een stadsdekkend wifi-netwerk: daarmee wordt nogmaals pijnlijk duidelijk hoe groot de verschillen in het Belgische en Nederlandse telecomlandschap wel zijn. Nog deze zomer zal Unwired Holding in het centrum van de stad beginnen met de aanleg van het netwerk. Begin 2011 moet in de hele stad Groningen - en dat is een behoorlijk omvangrijk gebied - een draadloos wifi-netwerk te ontvangen zijn. Het project is er gekomen op initiatief van de stichting Draadloos: een samenwerking tussen de gemeente Groningen, de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool. De gemeente Groningen telt zo'n 185.000 inwoners. Hoewel de stad zelf veel minder inwoners telt, is het wel een van de tien grootste steden in Nederland. Met ruim 50.000 studenten is het ook een echte studentenstad. Via het wifi-netwerk moet onder meer toeristische informatie beschikbaar zijn, maar ook de netwerken van de universiteiten en scholen zullen eraan gekoppeld worden. Belangrijk is ook nog dat het - net zoals dat in Nederland met glasvezel gebeurt - een open netwerk betreft. Om via het wifi-netwerk te kunnen surfen, zul je als gebruiker dus nog steeds een provider moeten kiezen. Welke apparatuur zal gebruikt worden, is nog niet beslist. "We praten nog met verschillende vendors", aldus Mitchell Kleinhandler, directeur van Unwired Holding.