Drachtige koeien kunnen hun eigenaar met een sms'je verwittigen wanneer ze op het punt staan te kalven.

Dit is te danken aan een apparaat dat werd voorgesteld op een internationaal veehouderssalon in het Franse Rennes. Om het systeem te laten werken, moet een week voor de voorziene bevallingsdatum bij de koe vaginaal een thermometer worden ingebracht, die via sensoren verbonden is met een gsm, die op zijn beurt weer verbonden is met het toestel van de landbouwer.

"De kweker wordt met een tekstbericht twee keer per dag op de hoogte gebracht van de temperatuur van het dier", zegt Aurélien Michel van Amelis, dat het product in Rennes voorstelde.

Bij het breken van het vruchtwater wordt de thermometer uit het lichaam gedreven. De plotse temperatuurdaling zorgt ervoor dat er onmiddellijk een sms wordt verstuurd, die erop wijst dat het kalven is begonnen. Het systeem, dat sinds achttien maanden gecommercialiseerd wordt, zou momenteel al door tientallen veehouders gebruikt worden.

Bron: Belga

Drachtige koeien kunnen hun eigenaar met een sms'je verwittigen wanneer ze op het punt staan te kalven. Dit is te danken aan een apparaat dat werd voorgesteld op een internationaal veehouderssalon in het Franse Rennes. Om het systeem te laten werken, moet een week voor de voorziene bevallingsdatum bij de koe vaginaal een thermometer worden ingebracht, die via sensoren verbonden is met een gsm, die op zijn beurt weer verbonden is met het toestel van de landbouwer. "De kweker wordt met een tekstbericht twee keer per dag op de hoogte gebracht van de temperatuur van het dier", zegt Aurélien Michel van Amelis, dat het product in Rennes voorstelde. Bij het breken van het vruchtwater wordt de thermometer uit het lichaam gedreven. De plotse temperatuurdaling zorgt ervoor dat er onmiddellijk een sms wordt verstuurd, die erop wijst dat het kalven is begonnen. Het systeem, dat sinds achttien maanden gecommercialiseerd wordt, zou momenteel al door tientallen veehouders gebruikt worden. Bron: Belga