Volgens Weyts is dat vooral goed nieuws voor de zogenaamde handelsscholen. Die kunnen zo in de derde graad studierichtingen aanbieden die beter aansluiten op de opleidingen in de tweede graad en beter inspelen op de noden van de arbeidsmarkt of op de IT-opleidingen in het hoger onderwijs.

Bredere modernisering

De nieuwe studierichtingen passen in de bredere modernisering van het secundair onderwijs in Vlaanderen. Vanaf volgend schooljaar is de derde graad aan de beurt, waar nu volgens de minister nog te weinig informatica-gerelateerde richtingen zijn. Concreet worden in het TSO de richtingen 'bedrijfsondersteunende informaticawetenschappen' en 'applicatie- en databeheer' toegevoegd. In het BSO gaat het om 'datacommunicatie- en netwerkinstallaties'.

Naast de drie nieuwe studierichtingen zit er een actualisering van de richting 'industriële ICT' in het TSO in de pijplijn. Die is nu heel breed en zwaar, zegt Weyts. Vanaf 1 september 2023 zal de richting toespitsten op één beroepskwalificatie, namelijk 'technieker industriële lijnautomatisatie'.

Volgens Weyts is dat vooral goed nieuws voor de zogenaamde handelsscholen. Die kunnen zo in de derde graad studierichtingen aanbieden die beter aansluiten op de opleidingen in de tweede graad en beter inspelen op de noden van de arbeidsmarkt of op de IT-opleidingen in het hoger onderwijs.De nieuwe studierichtingen passen in de bredere modernisering van het secundair onderwijs in Vlaanderen. Vanaf volgend schooljaar is de derde graad aan de beurt, waar nu volgens de minister nog te weinig informatica-gerelateerde richtingen zijn. Concreet worden in het TSO de richtingen 'bedrijfsondersteunende informaticawetenschappen' en 'applicatie- en databeheer' toegevoegd. In het BSO gaat het om 'datacommunicatie- en netwerkinstallaties'.Naast de drie nieuwe studierichtingen zit er een actualisering van de richting 'industriële ICT' in het TSO in de pijplijn. Die is nu heel breed en zwaar, zegt Weyts. Vanaf 1 september 2023 zal de richting toespitsten op één beroepskwalificatie, namelijk 'technieker industriële lijnautomatisatie'.