Driekwart Europeanen heeft geen toegang tot 4G

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Driekwart van de Europeanen heeft geen toegang tot 4G; zeker buiten de grote steden is de situatie dramatisch. Eurocommissaris Neelie Kroes trekt nogmaals aan de alarmbel.

Driekwart van de Europeanen heeft geen toegang tot 4G; zeker buiten de grote steden is de situatie dramatisch. Eurocommissaris Neelie Kroes trekt nogmaals aan de alarmbel. “In de VS kan negentig procent van de burgers al gebruik maken van een 4G-netwerk.”

Nu de Europese politici en masse op vakantie gaan, tonen nieuwe cijfers dat vrijwel niemand onder hen zal kunnen surfen op 4G op het strand of aan het zwembad. Drie op de vier Europeanen heeft geen toegang tot een 4G/LTE-connectie in zijn thuisstad, en vrijwel geen enkel landelijk gebied is al overgeschakeld op de nieuwe communicatiestandaard. Ter vergelijking: in Amerika kunnen negen op de tien burgers al surfen over 4G.

“Ik sta aan de kant van de burgers en van de belastingbetalers, die eisen dat hun smartphones en hun tablets overal goed werken”, oppert Eurocommissaris voor Digitale Agenda Neelie Kroes, die nogmaals uithaalt naar onze hoofdstad, waar het 4G-dossier jarenlang geblokkeerd zat. “Het frustreert me dat mijn smartphone in Brussel plots een stuk trager werkt omdat er enkel 3G beschikbaar is. Duizenden burgers delen die frustratie.”

Uit nieuwe cijfers die de Europese Commissie vrijgeeft, blijkt dat er nog steeds EU-lidstaten zijn waar hélemaal géén 4G beschikbaar is. Dat zijn Cyprus, Ierland en Malta. Enkel Duitsland, Estland en Zweden zouden al ver gevorderd zijn met hun uitrol.

In de landelijke gebieden van de Europese Unie is er van 4G nauwelijks sprake, luidt het nog, en het Oude Continent is globaal genomen nog maar goed voor ongeveer 5 procent van alle 4G-abonnementen wereldwijd.

“Zo kan je de economie toch niet draaiende houden?”, maakt Kroes zich boos, “en smoor je nieuwe economische activiteit toch in de kiem? Eén en ander wil ook zeggen dat Europeanen die op het platteland wonen – of in populaire badplaatsen – eigenlijk als tweederangsburgers worden beschouwd. Dat kan toch niet?”

Probleem wordt erger

Volgens Kroes balanceert Europa op de rand van een heuse mobiele netwerkcrisis. “Voorspeld wordt dat mobiele trafiek jaarlijks met 66 procent gaat toenemen, straks wil iedereen video kijken op smartphone en tablet. Als er niet meer spectrum wordt vrijgemaakt en ingezet, valt de hele zaak uit elkaar.”

Spectrum wordt toegewezen op nationaal niveau, waardoor er heel wat procedurele problemen en vertragingen omwille van regelgeving opduiken. “Bovendien hebben de (vaak dure) veilingen van het spectrum er voor gezorgd dat er minder geld overblijft voor de netwerken. Dat is een groot probleem.”

“Tel daarbij de fragmentatie over 28 markten, en het wordt duidelijk dat het vrijwel onmogelijk is voor operatoren om een mobiele strategie uit te rollen over heel Europa. Met het gekende gevolg.”

Gemiddeld kost spectrum in Europa vier keer meer dan in de VS, en de prijzen die bedrijfven moeten betalen voor 4G klokken tot 50 keer hoger af. “Dan zit je dus met een zieke markt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content