Drones bewaken straks grote evenementen en gevaarlijke zones in België

© Belga

Bewakingsfirma Securitas België is van plan drones te gaan inzetten voor bewakingsopdrachten, bijvoorbeeld bij grote evenementen of op risicovolle sites zoals chemische industriezones.

Uit recent onderzoek van Securitas in Frankrijk zou zijn gebleken dat drones een grote meerwaarde kunnen zijn bij bewakingsopdrachten. Vandaar dat Securitas België plant om evenementen – zoals festivals en optochten – of risicovolle zones vanuit de lucht te gaan monitoren via drones.

Verdachte activiteiten

De toestellen zouden ‘s nachts verdachte activiteiten kunnen detecteren, en ze kunnen bijdragen tot de veiligheid van agenten tijdens de bewaking van risicovolle plaatsen. Dat meent althans Gerrit Bellon van Securitas. ‘Drones kunnen autonoom rondvliegen in gevaarlijke chemische industriezones om bijvoorbeeld minieme gaslekken in pijpleidingen te ontdekken, terwijl bewakingsagenten op een veilige afstand kunnen blijven.’

In oktober 2014 werd op vraag van het Vlaams Agentschap Ondernemen het consortium Ansecur opgericht. Dat is een platform waar verschillende bewakingsbedrijven en kenniscentra samenwerken om te bekijken voor welke opdrachten drones kunnen ingezet worden voor de bewaking.

Commercieel gebruik van drones verboden in België

In België is het commercieel gebruik van drones voorlopig wel nog verboden. Ons land loopt daarmee achter op de buurlanden. Het probleem is dat de drones aan de privacywet zijn onderworpen, omdat ze personengegevens verzamelen. Gefilmde personen moeten bijvoorbeeld weten dat ze gefilmd worden, door wie en voor welke doeleinden. De beelden mogen slechts gebruikt worden voor één bepaald doel en het gebruik van het toestel moet gemeld worden bij de Privacycommissie. Bovendien stelt de camerawetgeving ook nog eens dat de gefilmde personen toestemming moeten geven om gefilmd te worden.

Drones gebruiken is momenteel ook sterk beperkt vanwege de regelgeving rond het gebruik van het luchtruim. Vandaag moeten drones steeds vertrekken vanop een terrein dat erkend is door het DGLV (directoraat-generaal Luchtvaart). Daarnaast mogen ze maximaal op 120 meter hoogte vliegen en enkel in een omtrek van 400 meter van het vertrekpunt. En dan moeten ze ook nog eens 200 meter afstand bewaren van alle bebouwing.

Wel wordt in België gewerkt aan een nieuw wetgevend kader, wat het commercieel gebruik van drones gemakkelijker moet maken.

(MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content