Het voorstel maakt deel uit van een gezamenlijk project met gemeenschappelijke doelstellingen rond het veiligheidsbeleid, dat de beide ministers hun EU-collega's willen voorleggen. "Door de technische ontwikkeling staan delinquenten op het internet vaak verder dan de veiligheidsdiensten", aldus de Maizière.

Terroristen gebruiken bij hun communicatie vaak versleutelde korte berichtendiensten. In Frankrijk zou bijvoorbeeld de jihadistische moordenaar van een priester in Normandië volgens eensluidende persberichten Telegram gebruikt hebben. Dat stelt de onderzoekers voor problemen. Steeds meer app-aanbieders zoals WhatsApp of telefoonfabrikant Apple gebruiken intussen standaard versleutelingssystemen. Cazeneuve zei dat de bereidheid tot samenwerking van de verschillende ondernemingen erg uiteenloopt.

Wetsvoorstel Europese Commissie

De ministers roepen de Europese Commissie op een wetsvoorstel te overwegen om alle aanbieders -van internetaansluitingen of communicatiediensten- te onderwerpen aan dezelfde verplichtingen. Zo kunnen ze gedwongen worden illegale inhoud te verwijderen of berichten te decoderen, die voor onderzoeken relevant zijn, aldus Cazeneuve. Hoe dat juist moet functioneren en welke sancties er kunnen volgen, is niet duidelijk. Maar het is noodzakelijk om oplossingen te vinden, om doeltreffend onderzoek mogelijk te maken, waarbij echter tegelijkertijd de beschikbaarheid van veilige versleutelinssystemen gegarandeerd wordt.

In Duitsland was in juni al aangekondigd dat een nieuwe afdeling de technologie voor de controle van communicatie op het internet en via messenger-diensten moet ontwikkelen om versleutelede communicatie te kraken. De veiligheidsdiensten moeten "technisch kunnen wat ze juridisch al mogen", zei de Maizière.

(Belga/WK)

Het voorstel maakt deel uit van een gezamenlijk project met gemeenschappelijke doelstellingen rond het veiligheidsbeleid, dat de beide ministers hun EU-collega's willen voorleggen. "Door de technische ontwikkeling staan delinquenten op het internet vaak verder dan de veiligheidsdiensten", aldus de Maizière. Terroristen gebruiken bij hun communicatie vaak versleutelde korte berichtendiensten. In Frankrijk zou bijvoorbeeld de jihadistische moordenaar van een priester in Normandië volgens eensluidende persberichten Telegram gebruikt hebben. Dat stelt de onderzoekers voor problemen. Steeds meer app-aanbieders zoals WhatsApp of telefoonfabrikant Apple gebruiken intussen standaard versleutelingssystemen. Cazeneuve zei dat de bereidheid tot samenwerking van de verschillende ondernemingen erg uiteenloopt. Wetsvoorstel Europese Commissie De ministers roepen de Europese Commissie op een wetsvoorstel te overwegen om alle aanbieders -van internetaansluitingen of communicatiediensten- te onderwerpen aan dezelfde verplichtingen. Zo kunnen ze gedwongen worden illegale inhoud te verwijderen of berichten te decoderen, die voor onderzoeken relevant zijn, aldus Cazeneuve. Hoe dat juist moet functioneren en welke sancties er kunnen volgen, is niet duidelijk. Maar het is noodzakelijk om oplossingen te vinden, om doeltreffend onderzoek mogelijk te maken, waarbij echter tegelijkertijd de beschikbaarheid van veilige versleutelinssystemen gegarandeerd wordt. In Duitsland was in juni al aangekondigd dat een nieuwe afdeling de technologie voor de controle van communicatie op het internet en via messenger-diensten moet ontwikkelen om versleutelede communicatie te kraken. De veiligheidsdiensten moeten "technisch kunnen wat ze juridisch al mogen", zei de Maizière.(Belga/WK)