Duitsland gaat drie miljard euro in AI investeren

De Duitse bondskanselier Angela Merkel bij de demonstratie van een robot aan de universiteit van Darmstadt. © REUTERS
Pieterjan Van Leemputten

Duitsland is van plan de komende jaren tot drie miljard euro te investeren in kunstmatige intelligentie. Per inwoner is dat vergelijkbaar met de investeringen die eerder in Vlaanderen en Frankrijk werden aangekondigd.

Het gaat op dit moment nog maar om een voorlopige versie die Reuters kon inkijken. Maar volgens het document wil Duitsland tot 2025 in totaal ongeveer drie miljard euro investeren in kunstmatige intelligentie van eigen bodem. Zo wil het de kloof met de VS en Azië dichten.

Sociaal kader

Het plan stelt dat AI en digitale technologie een uitdaging zijn voor Duitslands vooral exportgerichte economie die voor een groot deel steunt op industrie. Maar het benadrukt eveneens de nood aan een kader voor sociaal beleid en privacy.

“We willen het gebruik van AI-toepassingen in het bedrijfsleven promoten,” klinkt het in het plan, maar met de nuance dat “een technologie die een zodanige impact zal hebben in een kader moet passen waarbij de fundamentele sociale waarden en individuele rechten worden beschermd.”

Ook Vlaanderen en Frankrijk investeren in AI

In Vlaanderen maakte minister van Innovatie Philippe Muyters begin oktober nog bekend dat hij dertig miljoen euro per jaar wil investeren om Vlaanderen een inhaalbeweging voor AI te laten maken. Op federaal niveau stelde minister voor Digitale Agenda Alexander De Croo afgelopen maand een panel van dertig experts voor die een Belgische AI-strategie moeten opstellen.

Om de Duitse investering van drie miljard in perspectief te plaatsen: per inwoner komt ze jaarlijks neer op 5,18 euro, iets minder dan de 5,66 euro die Vlaanderen jaarlijks per inwoner gaat investeren. In Frankrijk beloofde president Macron tot 2022 zo’n anderhalf miljard euro overheidssteun voor AI. Dat komt jaarlijks neer op 5,59 euro per inwoner. Als we de cijfers per inwoners naast elkaar leggen, dan liggen die dus zeer dicht bij elkaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content