Duitsland strenger voor haatberichten op sociale media
Sinds 1 januari treedt Duitsland strenger op tegen sociale media die niet snel genoeg haatberichten, vals nieuws en illegaal materiaal verwijderen.
Vanaf begin dit jaar kunnen sites die niet ‘duidelijk illegale’ berichtjes verwijderen, boetes krijgen tot 50 miljoen euro. De wet, genaamd Netzwerkdurchsetzungsgesetz (NetzDG), geeft netwerken 24 uur de tijd om te reageren, nadat ze een melding hebben gekregen over materiaal dat ongepast is. De wet geldt voor alle sociale netwerken en websites met meer dan twee miljoen leden. Dat betekent dus vooral dat het vuur aan de schenen wordt gelegd van Facebook, Twitter en YouTube, maar anderen, zoals Reddit, tumblr, Vimeo en het Russische sociale netwerk VK zullen misschien ook aanpassingen moeten maken.
De wet werd goedgekeurd in juni 2017 en is al in voege sinds begin oktober. Sinds 1 januari wordt er ook echt op toegekeken. NetzDG kwam er na enkele gevallen van fake news en racistisch materiaal dat prominent werd verspreid via de Duitse poten van verschillende sociale media, bijvoorbeeld in de aanloop van de verkiezingen. Met de nieuwe wet zullen sociale netwerken nu gedwongen worden om sneller te reageren op meldingen van fout materiaal. In de meeste gevallen is dat 24 uur, voor ‘complexe gevallen’ krijgen de netwerken een week. De wet eist ook dat media een duidelijke infrastructuur op poten zetten om klachtne in te dienen.
Duitsland is lang niet het enige land dat probeert de wilde verspreiding van vals nieuws en haatberichten in te dijken, maar de wet is wel een van de strengste op dit moment, met tegenstanders die spreken van een klimaat dat censuur in de hand werkt. Facebook zou in Duitsland al enkele honderden extra medewerkers hebben aangenomen om betere monitoring te voorzien.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier