Het Duitse Fraunhofer Instituut test in Neurenberg een navigatiesysteem dat niet met gps, maar met wlan's. Aan het project werken ook Map and Route, T-Systems en IT2media mee.

Het lijkt misschien vreemd, maar het onderzoeksinstituut ziet in deze nieuwe manier van navigeren mogelijk een nauwkeuriger systeem dan via satelliet (gps). Alles staat of valt met een database waarin de locatie van de publieke hotspots of draadloze thuisnetwerken opgenomen zijn. Vooral het up-to-date houden van deze database is een grote uitdaging. Fraunhofer denkt dat deze taak weggelegd kan zijn voor gespecialiseerde bedrijven die de kosten vervolgens terugverdienen met 'location based' advertenties.

Bij het testproject in Neurenberg downloadt een gebruiker locatiegegevens uit zo'n database naar zijn mobiel apparaat: een laptop, smartphone of pda. Aan de hand van de sterkte van de draadloze signalen in de buurt, kan vervolgens een locatiebepaling uitgevoerd worden. Hoe meer netwerken, hoe nauwkeuriger het signaal. Met name in dichtbevolkte steden waar dikwijls dertig tot veertig draadloze netwerken beschikbaar zijn op één plaats, moet dit systeem erg nauwkeurig werken. De medewerkers aan het project benadrukken nog dat met de wlan's geen verbinding gemaakt wordt: alleen de sterkte van het signaal wordt gemeten.

Het Duitse Fraunhofer Instituut test in Neurenberg een navigatiesysteem dat niet met gps, maar met wlan's. Aan het project werken ook Map and Route, T-Systems en IT2media mee. Het lijkt misschien vreemd, maar het onderzoeksinstituut ziet in deze nieuwe manier van navigeren mogelijk een nauwkeuriger systeem dan via satelliet (gps). Alles staat of valt met een database waarin de locatie van de publieke hotspots of draadloze thuisnetwerken opgenomen zijn. Vooral het up-to-date houden van deze database is een grote uitdaging. Fraunhofer denkt dat deze taak weggelegd kan zijn voor gespecialiseerde bedrijven die de kosten vervolgens terugverdienen met 'location based' advertenties. Bij het testproject in Neurenberg downloadt een gebruiker locatiegegevens uit zo'n database naar zijn mobiel apparaat: een laptop, smartphone of pda. Aan de hand van de sterkte van de draadloze signalen in de buurt, kan vervolgens een locatiebepaling uitgevoerd worden. Hoe meer netwerken, hoe nauwkeuriger het signaal. Met name in dichtbevolkte steden waar dikwijls dertig tot veertig draadloze netwerken beschikbaar zijn op één plaats, moet dit systeem erg nauwkeurig werken. De medewerkers aan het project benadrukken nog dat met de wlan's geen verbinding gemaakt wordt: alleen de sterkte van het signaal wordt gemeten.