De bug zou gesitueerd zijn in het informaticasysteem waarmee verloven worden ingeboekt. Een hele reeks piloten zou daardoor vrijaf hebben gekregen in plaats van een vliegschema. Daardoor dreigen 15.000 vluchten geschrapt te moeten worden, volgens APA (Allied Pilots Association), een vakbond die 15.000 piloten vertegenwoordigd.

American Airlines zelf zegt dat het zo'n vaart niet zal lopen. "We werken actief aan een oplossing en we zullen vluchtannulaties vermoedelijk kunnen vermijden in de eindejaarsvakantie", verzekert de luchtvaartmaatschappij. Ze beschikt naar eigen zeggen over "reservepiloten" en stelt 150 procent loon voor om vluchten over te nemen.

De maatschappij kampte eerder met een gelijkaardig probleem. En eind 2015 kregen stewards en stewardessen vluchten toebedeeld in plaats van vakantie.

De planning van het personeel op de vliegtuigen is een huzarenstukje voor luchtvaartmaatschappijen. Met allerlei geavanceerde software wordt er gezocht naar de juiste mix van vluchten, rusttijd en vakantie in het kader van strenge nationale en internationale regels.

De bug zou gesitueerd zijn in het informaticasysteem waarmee verloven worden ingeboekt. Een hele reeks piloten zou daardoor vrijaf hebben gekregen in plaats van een vliegschema. Daardoor dreigen 15.000 vluchten geschrapt te moeten worden, volgens APA (Allied Pilots Association), een vakbond die 15.000 piloten vertegenwoordigd.American Airlines zelf zegt dat het zo'n vaart niet zal lopen. "We werken actief aan een oplossing en we zullen vluchtannulaties vermoedelijk kunnen vermijden in de eindejaarsvakantie", verzekert de luchtvaartmaatschappij. Ze beschikt naar eigen zeggen over "reservepiloten" en stelt 150 procent loon voor om vluchten over te nemen. De maatschappij kampte eerder met een gelijkaardig probleem. En eind 2015 kregen stewards en stewardessen vluchten toebedeeld in plaats van vakantie. De planning van het personeel op de vliegtuigen is een huzarenstukje voor luchtvaartmaatschappijen. Met allerlei geavanceerde software wordt er gezocht naar de juiste mix van vluchten, rusttijd en vakantie in het kader van strenge nationale en internationale regels.