Hackers die vanuit China opereren, zouden in juli vorig jaar tot vier keer toe de e-mailaccounts van EU-president Herman Van Rompuy en tien andere hooggeplaatste EU-officials gekraakt hebben. Een groep van dertig Amerikaanse beveiligingsspecialisten die de hackersgroep in de gaten hield, hebben daarover computerlogs laten zien aan het financiële persagentschap Bloomberg.

De mailaccounts werden gehackt toen Van Rompuy en de Europese raad druk in de weer waren met het reddingsplan voor Griekenland. De onderzoekers menen echter dat die timing toeval is. De hackers waren wellicht uit op het verzamelen van zoveel mogelijk informatie uit de weken en misschien zelfs maanden voordien.

De onderzoekers volgen de hackersgroep, die in beveiligingskringen bekendstaat als "Byzantine Candor" of "Comment Group", twee maanden lang. Ze zijn naar eigen zeggen onder de indruk van de activiteitenschaal van de hackers. Niet alleen de EU-raad was een van hun slachtoffers, ook het Amerikaanse oliebedrijf Halliburton, de Indiase groep ITC, een Canadese magistraat betrokken bij de mogelijke uitlevering van een Chinees en een Amerikaans advocatenkantoor waren het slachtoffer van de groep.

Naast Van Rompuy en een aantal van zijn kabinetsmedewerkers zou ook ook de account van Giles de Kerchove, de Europese antiterrorisme-coördinator, getroffen zijn. Een official van de EU zei aan de website EUobserver.com dat de EU-raad geen commentaar geeft op individuele gevallen. Hij merkte wel op dat de echt gevoelige informatie niet zo eenvoudig gekraakt kan worden, omdat die op een afzonderlijke, niet met het internet verbonden computer bewaard wordt.

Bron: Belga

Hoe gemakkelijk is een wachtwoord te kraken? U leert het in onderstaande video:

Hackers die vanuit China opereren, zouden in juli vorig jaar tot vier keer toe de e-mailaccounts van EU-president Herman Van Rompuy en tien andere hooggeplaatste EU-officials gekraakt hebben. Een groep van dertig Amerikaanse beveiligingsspecialisten die de hackersgroep in de gaten hield, hebben daarover computerlogs laten zien aan het financiële persagentschap Bloomberg. De mailaccounts werden gehackt toen Van Rompuy en de Europese raad druk in de weer waren met het reddingsplan voor Griekenland. De onderzoekers menen echter dat die timing toeval is. De hackers waren wellicht uit op het verzamelen van zoveel mogelijk informatie uit de weken en misschien zelfs maanden voordien. De onderzoekers volgen de hackersgroep, die in beveiligingskringen bekendstaat als "Byzantine Candor" of "Comment Group", twee maanden lang. Ze zijn naar eigen zeggen onder de indruk van de activiteitenschaal van de hackers. Niet alleen de EU-raad was een van hun slachtoffers, ook het Amerikaanse oliebedrijf Halliburton, de Indiase groep ITC, een Canadese magistraat betrokken bij de mogelijke uitlevering van een Chinees en een Amerikaans advocatenkantoor waren het slachtoffer van de groep. Naast Van Rompuy en een aantal van zijn kabinetsmedewerkers zou ook ook de account van Giles de Kerchove, de Europese antiterrorisme-coördinator, getroffen zijn. Een official van de EU zei aan de website EUobserver.com dat de EU-raad geen commentaar geeft op individuele gevallen. Hij merkte wel op dat de echt gevoelige informatie niet zo eenvoudig gekraakt kan worden, omdat die op een afzonderlijke, niet met het internet verbonden computer bewaard wordt. Bron: Belga Hoe gemakkelijk is een wachtwoord te kraken? U leert het in onderstaande video: