Er zijn ruwweg twee soorten apparaten geschikt om e-boeken op te lezen: e-readers en tablets. De voor- en nadelen op een rijtje.

Waarom (niet) lezen op een e-reader?

- Is een unifunctioneel toestel, met een zeer beperkt aantal andere multimedia-functies (e-mails, surfen), die nauwelijks worden gebruikt.
- Beschikt meestal over een zwart-witscherm dat minder vermoeiend is voor de ogen en ook geschikt is bij fel zonlicht.
- Is licht (gemiddeld ongeveer 200 gram) en heeft een pocketformaat
- Heeft een lange batterijduur
- De e-Ink technologie ('elektronische inkt') simuleert het leesgevoel van gedrukte pagina's.
- Wordt vooral gebruikt door vijftigplussers en vrouwen
- 52.000 stuks verkocht in 2012 in België

Waarom (niet) lezen op een tablet? - Is multifunctioneel, uitbreidbaar met apps
- Beschikt over een (lcd-)kleurenscherm dat beter geschikt is voor geïllustreerde boeken en strips, maar dat vermoeiender is voor de ogen minder en minder geschikt is bij fel zonlicht.
- Is zwaarder (gemiddeld ongeveer 600 gram) en groter
- Heeft een kortere batterijduur
- Vertraagt de leessnelheid tot 30%, omdat het lcd-scherm belastend is voor de ogen
- Wordt vooral gebruikt door jongeren en mannen
- 980.000 stuks verkocht in 2012 in België

Tekst: Ronald Meeus Bronnen: Boek.be, GfK Retail, A.T. Kearney, PwC, Knooppunt vzw, Stichting Lezen NL © Knack

Er zijn ruwweg twee soorten apparaten geschikt om e-boeken op te lezen: e-readers en tablets. De voor- en nadelen op een rijtje. Waarom (niet) lezen op een e-reader? - Is een unifunctioneel toestel, met een zeer beperkt aantal andere multimedia-functies (e-mails, surfen), die nauwelijks worden gebruikt. - Beschikt meestal over een zwart-witscherm dat minder vermoeiend is voor de ogen en ook geschikt is bij fel zonlicht. - Is licht (gemiddeld ongeveer 200 gram) en heeft een pocketformaat - Heeft een lange batterijduur - De e-Ink technologie ('elektronische inkt') simuleert het leesgevoel van gedrukte pagina's. - Wordt vooral gebruikt door vijftigplussers en vrouwen - 52.000 stuks verkocht in 2012 in België Waarom (niet) lezen op een tablet? - Is multifunctioneel, uitbreidbaar met apps - Beschikt over een (lcd-)kleurenscherm dat beter geschikt is voor geïllustreerde boeken en strips, maar dat vermoeiender is voor de ogen minder en minder geschikt is bij fel zonlicht. - Is zwaarder (gemiddeld ongeveer 600 gram) en groter - Heeft een kortere batterijduur - Vertraagt de leessnelheid tot 30%, omdat het lcd-scherm belastend is voor de ogen - Wordt vooral gebruikt door jongeren en mannen - 980.000 stuks verkocht in 2012 in België Tekst: Ronald Meeus Bronnen: Boek.be, GfK Retail, A.T. Kearney, PwC, Knooppunt vzw, Stichting Lezen NL © Knack