Volgens Mersch is IBAN een lang en ingewikkeld nummer dat moeilijk is om te onthouden en daarom simpeler moet. De ECB verwacht uiterlijk binnen drie jaar dit nieuwe betalingssysteem in te kunnen voeren, dat gaat gelden voor heel Europa.

Het wordt daardoor makkelijker om geld over te maken naar het buitenland. Het geld is na overboeking naar een andere rekening direct beschikbaar, ook als tussen verschillende banken geld wordt overgemaakt.

De centrale bank is volgens Mersch nog bezig met het wegwerken van "technische en juridische obstakels", zo liet hij weten aan RTLZ. In Europese landen gelden verschillende regels die het invoeren van een dergelijk betaalsysteem kunnen belemmeren en daarom zal wetgeving mogelijk moeten worden aangepast. Bij technische obstakels noemde Mersch het voorbeeld dat mensen soms meerdere IBAN-nummers hebben, en maar één telefoonnummer. Hiervoor worden momenteel oplossingen ontwikkeld.

Uit een rondgang van de nieuwszender bij de Nederlandse banken ING, Rabobank en ABN AMRO komt naar voren dat zij positief zijn over de plannen van de ECB. (Belga/WK)

Volgens Mersch is IBAN een lang en ingewikkeld nummer dat moeilijk is om te onthouden en daarom simpeler moet. De ECB verwacht uiterlijk binnen drie jaar dit nieuwe betalingssysteem in te kunnen voeren, dat gaat gelden voor heel Europa. Het wordt daardoor makkelijker om geld over te maken naar het buitenland. Het geld is na overboeking naar een andere rekening direct beschikbaar, ook als tussen verschillende banken geld wordt overgemaakt. De centrale bank is volgens Mersch nog bezig met het wegwerken van "technische en juridische obstakels", zo liet hij weten aan RTLZ. In Europese landen gelden verschillende regels die het invoeren van een dergelijk betaalsysteem kunnen belemmeren en daarom zal wetgeving mogelijk moeten worden aangepast. Bij technische obstakels noemde Mersch het voorbeeld dat mensen soms meerdere IBAN-nummers hebben, en maar één telefoonnummer. Hiervoor worden momenteel oplossingen ontwikkeld. Uit een rondgang van de nieuwszender bij de Nederlandse banken ING, Rabobank en ABN AMRO komt naar voren dat zij positief zijn over de plannen van de ECB. (Belga/WK)