Analistenkantoor Gartner vindt het onrealistisch om de komende drie jaar al een echte 100 dollar laptop te verwachten.

Gartner merkt op dat alle huidige versies van 'low-cost mini notebooks' (niet alleen het OLPC-project dus, maar ook bijvoorbeeld de Classmate Pc van Intel), die veelal gericht zijn op de onderwijswereld in kansarme(re) regio's, momenteel nog meer dan 100 dollar kosten. Het is volgens het analistenkantoor onwaarschijnlijk dat die kaap de komende drie jaar zal gerond worden.

Vooral de dalende kosten van hardwarecomponenten en de stijging in de vraag zouden de prijs kunnen drukken met 10 tot 15 procent. Maar anderzijds blijven verpakking, assemblage en software waarschijnlijk even duur.

Toch waarschuwt Gartner dat bedrijven zich niet te fel mogen vastpinnen op die 100 dollar-grens. "Er blijven immers nog veel open vragen", aldus research director Annette Jump, "zoals onder meer het vastleggen van de relevante hardwarespecificaties, energie, beschikbaarheid en prijs van een internetverbinding, maar ook adequate financierings- en betalingsmogelijkheden voor opkomende markten waar de nodige fondsen erg beperkt zullen zijn."

Testprojecten wezen ook uit dat opleiding voor leerkrachten en studenten, ontwikkeling van content die past bij het schoolcurriculum, de juiste interface voor schoolkinderen en de beschikbaarheid van technische ondersteuning erg belangrijk zijn.

Overigens zijn ze bij Gartner van mening dat dergelijke mini-notebooks ook vrij succesvol kunnen zijn in meer volwassen markten. Voorwaarde is wel dat ze niet gepositioneerd worden als 'computer', maar veeleer als 'venster naar het internet' en als communicatie-instrument.

Analistenkantoor Gartner vindt het onrealistisch om de komende drie jaar al een echte 100 dollar laptop te verwachten. Gartner merkt op dat alle huidige versies van 'low-cost mini notebooks' (niet alleen het OLPC-project dus, maar ook bijvoorbeeld de Classmate Pc van Intel), die veelal gericht zijn op de onderwijswereld in kansarme(re) regio's, momenteel nog meer dan 100 dollar kosten. Het is volgens het analistenkantoor onwaarschijnlijk dat die kaap de komende drie jaar zal gerond worden. Vooral de dalende kosten van hardwarecomponenten en de stijging in de vraag zouden de prijs kunnen drukken met 10 tot 15 procent. Maar anderzijds blijven verpakking, assemblage en software waarschijnlijk even duur. Toch waarschuwt Gartner dat bedrijven zich niet te fel mogen vastpinnen op die 100 dollar-grens. "Er blijven immers nog veel open vragen", aldus research director Annette Jump, "zoals onder meer het vastleggen van de relevante hardwarespecificaties, energie, beschikbaarheid en prijs van een internetverbinding, maar ook adequate financierings- en betalingsmogelijkheden voor opkomende markten waar de nodige fondsen erg beperkt zullen zijn." Testprojecten wezen ook uit dat opleiding voor leerkrachten en studenten, ontwikkeling van content die past bij het schoolcurriculum, de juiste interface voor schoolkinderen en de beschikbaarheid van technische ondersteuning erg belangrijk zijn. Overigens zijn ze bij Gartner van mening dat dergelijke mini-notebooks ook vrij succesvol kunnen zijn in meer volwassen markten. Voorwaarde is wel dat ze niet gepositioneerd worden als 'computer', maar veeleer als 'venster naar het internet' en als communicatie-instrument.