ECIS (voluit European Committee for Interoperable Systems), een tegenstander van Microsoft in de Europese antitrustkwesties rond het bedrijf, heeft een applicatie geschreven om browserkeuze bij Windows 'eerlijk' te laten verlopen.

Even recapituleren: Microsoft stelde in juli voor dat het bij het Windows-besturingssysteem in Europa een keuzescherm ('ballot screen') zou aanbieden voor de browserkeuze. Het Amerikaanse softwarebedrijf kwam zo tegemoet aan de eis van de Europese Commissie om iedere consument vrij de keuze te laten door hen gratis andere, concurrerende browsers aan te bieden, die ze vervolgens kunnen installeren en instellen als standaardbrowser. Voordien leverde Microsoft standaard enkel het eigen Internet Explorer als browser bij Windows.

Maar ECIS, een non-profitorganisatie die strijdt voor interoperabiliteit van ict-systemen, ziet een probleem in het keuzescherm dat Microsoft zelf voorstelt. Dat staat te lezen op de site van Webwereld. Immers, het keuzescherm zelf zit ín Internet Explorer. Nog problematischer is volgens ECIS de werking van dat scherm. Dat linkt immers gewoon naar de downloadlocatie voor de browsers op het internet. En aangezien elke download in IE een waarschuwing oplevert, creëert Microsoft op die manier een nieuwe drempel voor alternatieve browsers, is de redenering: niet alleen moeten (ook onervaren) computergebruikers het hele installatieproces zelf op gang brengen, je wordt ook nog gewaarschuwd voor mogelijke gevaren. Niet kiezen, levert immers gewoon IE op als browser.

Opvallend is dat ECIS dat euvel niet alleen aanklaagt bij de Europese Commissie, maar ook zelf een [keuzeapplicatie geprogrammeerd heeft]. Het is een simpele Windows-applicatie zonder downloadwaarschuwingen, maar wel met een crc-controle op het set-upbestand van de gekozen browser. Zo wordt er steeds gelinkt naar het recentste bestand, stelt ECIS, en wordt de drempel voor een alternatieve browser verlaagd.

ECIS (voluit European Committee for Interoperable Systems), een tegenstander van Microsoft in de Europese antitrustkwesties rond het bedrijf, heeft een applicatie geschreven om browserkeuze bij Windows 'eerlijk' te laten verlopen. Even recapituleren: Microsoft stelde in juli voor dat het bij het Windows-besturingssysteem in Europa een keuzescherm ('ballot screen') zou aanbieden voor de browserkeuze. Het Amerikaanse softwarebedrijf kwam zo tegemoet aan de eis van de Europese Commissie om iedere consument vrij de keuze te laten door hen gratis andere, concurrerende browsers aan te bieden, die ze vervolgens kunnen installeren en instellen als standaardbrowser. Voordien leverde Microsoft standaard enkel het eigen Internet Explorer als browser bij Windows. Maar ECIS, een non-profitorganisatie die strijdt voor interoperabiliteit van ict-systemen, ziet een probleem in het keuzescherm dat Microsoft zelf voorstelt. Dat staat te lezen op de site van Webwereld. Immers, het keuzescherm zelf zit ín Internet Explorer. Nog problematischer is volgens ECIS de werking van dat scherm. Dat linkt immers gewoon naar de downloadlocatie voor de browsers op het internet. En aangezien elke download in IE een waarschuwing oplevert, creëert Microsoft op die manier een nieuwe drempel voor alternatieve browsers, is de redenering: niet alleen moeten (ook onervaren) computergebruikers het hele installatieproces zelf op gang brengen, je wordt ook nog gewaarschuwd voor mogelijke gevaren. Niet kiezen, levert immers gewoon IE op als browser. Opvallend is dat ECIS dat euvel niet alleen aanklaagt bij de Europese Commissie, maar ook zelf een [keuzeapplicatie geprogrammeerd heeft]. Het is een simpele Windows-applicatie zonder downloadwaarschuwingen, maar wel met een crc-controle op het set-upbestand van de gekozen browser. Zo wordt er steeds gelinkt naar het recentste bestand, stelt ECIS, en wordt de drempel voor een alternatieve browser verlaagd.