Vlaams minister voor Wetenschapsbeleid Patricia Ceysens moet in haar dotaties aan de universiteiten meer rekening houden met de economische waarde die universitaire spin-offs creëren. Dat stelde Luc Moens, vice-rector van de Universiteit Gent (UGent), op een symposium over het spin-offbeleid van de UGent.

Momenteel hangen de dotaties af van het aantal spin-offs. In die optiek is de KU Leuven tot dusver de spin-offkampioen, met tussen 1998 en 2007 47 gelanceerde spin-offs. De UGent volgt op een afstand met 23 spin-offs. De Universiteit Antwerpen, de VUB en de Universiteit Hasselt halen respectievelijk 10, 9 en 5 spin-offs.

Moens rekent uit dat de KU Leuven tussen 2000 en 2006 goed is voor 48 procent van de spin-offs, terwijl de UGent afklokt op 26 procent. "Maar als we de economische impact bekijken, bijvoorbeeld op basis van de gecreëerde tewerkstelling, haalt de UGent over dezelfde periode 44 procent en de KU Leuven maar 31 procent van het totaal. Het wordt dringend tijd om na te denken over de zin van het criterium 'aantal spin-offs'."

Overigens was een belangrijke boodschap op het symposium dat het nieuwe spinoffbeleid van de UGent zal moeten resulteren in de creatie van 10 spin-offs per jaar. Onder meer via een intensievere begeleiding van de bedrijfjes. Marc Zabeau, general manager van TechTransfer, drong in die context aan op bijkomende financiering van de overheid.

Vlaams minister voor Wetenschapsbeleid Patricia Ceysens moet in haar dotaties aan de universiteiten meer rekening houden met de economische waarde die universitaire spin-offs creëren. Dat stelde Luc Moens, vice-rector van de Universiteit Gent (UGent), op een symposium over het spin-offbeleid van de UGent. Momenteel hangen de dotaties af van het aantal spin-offs. In die optiek is de KU Leuven tot dusver de spin-offkampioen, met tussen 1998 en 2007 47 gelanceerde spin-offs. De UGent volgt op een afstand met 23 spin-offs. De Universiteit Antwerpen, de VUB en de Universiteit Hasselt halen respectievelijk 10, 9 en 5 spin-offs. Moens rekent uit dat de KU Leuven tussen 2000 en 2006 goed is voor 48 procent van de spin-offs, terwijl de UGent afklokt op 26 procent. "Maar als we de economische impact bekijken, bijvoorbeeld op basis van de gecreëerde tewerkstelling, haalt de UGent over dezelfde periode 44 procent en de KU Leuven maar 31 procent van het totaal. Het wordt dringend tijd om na te denken over de zin van het criterium 'aantal spin-offs'." Overigens was een belangrijke boodschap op het symposium dat het nieuwe spinoffbeleid van de UGent zal moeten resulteren in de creatie van 10 spin-offs per jaar. Onder meer via een intensievere begeleiding van de bedrijfjes. Marc Zabeau, general manager van TechTransfer, drong in die context aan op bijkomende financiering van de overheid.