De toename legt een verontrustende trend bloot. "Er worden steeds meer domeinnamen gekaapt van websitehouders die hun domeinnaam vergeten te verlengen", zegt Chantal De Pauw, de woordvoerster van de Economische Inspectie. "Er komt dan plots een webshop met namaakgoederen te staan op de domeinnaam van een restaurant, notaris of nagelstudio. De fraudeurs misbruiken de populariteit van de vroegere website op die domeinnaam."

De inspecteurs stellen vast dat de meeste namaakproducten die via de gekaapte sites worden verkocht, vanuit China worden verzonden. Als de namakers een .be- of .eu-domeinnaam laten registreren, gebruiken ze doorgaans valse identiteitsgegevens die ze hebben gestolen.

De Economische Inspectie, die deel uitmaakt van de federale overheidsdienst Economie, gaat steeds meer uit eigen beweging op zoek naar namaakwebsites om ze vervolgens zo snel mogelijk offline te halen. Maar ze krijgt ook nog altijd meldingen van consumenten en bedrijven op meldpunt.belgie.be. (Belga)

De toename legt een verontrustende trend bloot. "Er worden steeds meer domeinnamen gekaapt van websitehouders die hun domeinnaam vergeten te verlengen", zegt Chantal De Pauw, de woordvoerster van de Economische Inspectie. "Er komt dan plots een webshop met namaakgoederen te staan op de domeinnaam van een restaurant, notaris of nagelstudio. De fraudeurs misbruiken de populariteit van de vroegere website op die domeinnaam."De inspecteurs stellen vast dat de meeste namaakproducten die via de gekaapte sites worden verkocht, vanuit China worden verzonden. Als de namakers een .be- of .eu-domeinnaam laten registreren, gebruiken ze doorgaans valse identiteitsgegevens die ze hebben gestolen.De Economische Inspectie, die deel uitmaakt van de federale overheidsdienst Economie, gaat steeds meer uit eigen beweging op zoek naar namaakwebsites om ze vervolgens zo snel mogelijk offline te halen. Maar ze krijgt ook nog altijd meldingen van consumenten en bedrijven op meldpunt.belgie.be. (Belga)