Zo'n vierhonderd mensen zagen Snowden via een liveverbinding op het Vrijheidsfestival in het Brussels Théâtre National uitleggen waarom hij de praktijken van de NSA, zijn ex-werkgever, onthulde. 'Ik besloot de Amerikaanse spionageprogramma's te lekken omdat alle autoriteiten het zomaar normaal vonden dat ze ons internet- en telefoonverkeer onderschepten en die met andere geheime diensten deelden', zei de klokkenluider, geciteerd door De Morgen. 'Vooral na 9/11 gingen die programma's steeds verder'.

Hij belichtte ook andermaal het gevaar van cyberspionage. 'Onze communicatie wordt massaal uitgewisseld, zogezegd 'om terreur tegen te gaan'. Er is hier echter nog geen één aanslag mee verijdeld. Wat doen die overheden dan met al die informatie?', citeert De Morgen nog. 'Cyberaanvallen tegen onze energie-infrastructuur of banksystemen kunnen meer schade veroorzaken dan terreur. Eén iemand kan miljoenen levens vernielen. We hebben agentschappen nodig die onze communicatie niet onderscheppen maar beveiligen', besloot Snowden.

Vandaag werd 'Citizenfour' uitgebracht, een documentaire van Laura Poitras over Edward Snowden.

Zo'n vierhonderd mensen zagen Snowden via een liveverbinding op het Vrijheidsfestival in het Brussels Théâtre National uitleggen waarom hij de praktijken van de NSA, zijn ex-werkgever, onthulde. 'Ik besloot de Amerikaanse spionageprogramma's te lekken omdat alle autoriteiten het zomaar normaal vonden dat ze ons internet- en telefoonverkeer onderschepten en die met andere geheime diensten deelden', zei de klokkenluider, geciteerd door De Morgen. 'Vooral na 9/11 gingen die programma's steeds verder'.Hij belichtte ook andermaal het gevaar van cyberspionage. 'Onze communicatie wordt massaal uitgewisseld, zogezegd 'om terreur tegen te gaan'. Er is hier echter nog geen één aanslag mee verijdeld. Wat doen die overheden dan met al die informatie?', citeert De Morgen nog. 'Cyberaanvallen tegen onze energie-infrastructuur of banksystemen kunnen meer schade veroorzaken dan terreur. Eén iemand kan miljoenen levens vernielen. We hebben agentschappen nodig die onze communicatie niet onderscheppen maar beveiligen', besloot Snowden.Vandaag werd 'Citizenfour' uitgebracht, een documentaire van Laura Poitras over Edward Snowden.