De 'bring your own device'-trend dringt door bij veel bedrijven. Zo niet, dan eisen de jongere gebruikers het wel op.

Dat blijkt uit een enquête van securitybedrijf Fortinet bij ruim 3800 'jongere' werknemers, tussen 21 en 31 jaar oud. Bijna driekwart van hen kan gecategoriseerd worden als "BYOD'er": ze maken geregeld gebruik van hun eigen toestellen voor hun bedrijfsactiviteiten. 55 procent van hen ziet dat zelfs veeleer als een 'recht' dan als een 'privilege'. De belangrijkste reden is dat ze constant toegang hebben tot hun voorkeurapplicaties, meer bepaald sociale media en privécommunicatie. De eisen gaan zelfs verder dan BYOD: ook BYOA (Bring Your Own Application) waarbij gebruikers hun eigen specifieke applicaties op het werk creëren en gebruiken, wordt door 69 procent van hen als interessant benoemd.

Er blijkt bij de jonge werknemers wel degelijk enig begrip te zijn voor het securityrisico van BYOD voor hun bedrijf. 42 procent ziet in dat gegevensverlies en blootstelling aan externe it-bedreigingen de grootste risico's zijn. Maar desondanks zegt liefst 36 procent van de bevraagden dat ze een verbod op het gebruik van persoonlijke toestellen zouden omzeilen of dat al gedaan hebben.

Tweederde van de bevraagden voelt zich zichzelf verantwoordelijk voor de beveiliging van het eigen toestel. Fortinet ziet daarin dan ook een grote uitdaging voor bedrijven. "In zulk een situatie moeten organisaties opnieuw de controle over de it-infrastructuur in handen nemen, door zowel de toegang als de uitgang van het bedrijfsnetwerksterk te beveiligen. In dat geval volstaat het immers niet om een management van mobiele toestellen ('MDM') in te voeren. Organisaties kunnen niet op één enkele technologie steunen om de beveiligingsproblemen van BYOD aan te pakken. De doeltreffendste strategie voor netwerkbeveiliging vergt een granulaire sturing van gebruikers en applicaties, en niet alleen van toestellen."

De 'bring your own device'-trend dringt door bij veel bedrijven. Zo niet, dan eisen de jongere gebruikers het wel op. Dat blijkt uit een enquête van securitybedrijf Fortinet bij ruim 3800 'jongere' werknemers, tussen 21 en 31 jaar oud. Bijna driekwart van hen kan gecategoriseerd worden als "BYOD'er": ze maken geregeld gebruik van hun eigen toestellen voor hun bedrijfsactiviteiten. 55 procent van hen ziet dat zelfs veeleer als een 'recht' dan als een 'privilege'. De belangrijkste reden is dat ze constant toegang hebben tot hun voorkeurapplicaties, meer bepaald sociale media en privécommunicatie. De eisen gaan zelfs verder dan BYOD: ook BYOA (Bring Your Own Application) waarbij gebruikers hun eigen specifieke applicaties op het werk creëren en gebruiken, wordt door 69 procent van hen als interessant benoemd. Er blijkt bij de jonge werknemers wel degelijk enig begrip te zijn voor het securityrisico van BYOD voor hun bedrijf. 42 procent ziet in dat gegevensverlies en blootstelling aan externe it-bedreigingen de grootste risico's zijn. Maar desondanks zegt liefst 36 procent van de bevraagden dat ze een verbod op het gebruik van persoonlijke toestellen zouden omzeilen of dat al gedaan hebben. Tweederde van de bevraagden voelt zich zichzelf verantwoordelijk voor de beveiliging van het eigen toestel. Fortinet ziet daarin dan ook een grote uitdaging voor bedrijven. "In zulk een situatie moeten organisaties opnieuw de controle over de it-infrastructuur in handen nemen, door zowel de toegang als de uitgang van het bedrijfsnetwerksterk te beveiligen. In dat geval volstaat het immers niet om een management van mobiele toestellen ('MDM') in te voeren. Organisaties kunnen niet op één enkele technologie steunen om de beveiligingsproblemen van BYOD aan te pakken. De doeltreffendste strategie voor netwerkbeveiliging vergt een granulaire sturing van gebruikers en applicaties, en niet alleen van toestellen."