De nieuwe Europese Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker heeft zijn nieuwe ploeg voorgesteld. In zijn openingsspeech wees hij erop dat een digitaal Europa een prioriteit wordt.

Voor het eerst is een vice-president aangeduid die zal overleggen met de commissarissen die op een of andere manier betrokken partij zijn. De 58-jarige Est Andrus Ansip krijgt die job toegewezen. De chemicus en liberaal was tot voor kort premier van Estland, van 2005 tot maart 2014. Hij leidde drie regeringen en staat bekend om zijn draconische bezuiningsmaatregelen. Op 1 juli van dit jaar werd Andrus Ansip lid van het Europees Parlement en ondervoorzitter van de Europese liberale fractie (onder voorzitter Guy Verhofstadt).

Ansip zal ook nauw samen moeten werken met de Duitser Günther Oettinger. De 59-jarige Christendemocraat is al sinds februari 2010 Europees Commissaris, verantwoordelijk voor de energiesector. Zijn voordracht door bondskanselier Angela Merkel werd destijds op veel kritiek onthaald omdat hij weinig internationale kennis had. Voor die periode was de rechtswetenschapper vijf jaar lang minister-president van de deelstaat Baden-Württemberg.

De nieuwe Europese Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker heeft zijn nieuwe ploeg voorgesteld. In zijn openingsspeech wees hij erop dat een digitaal Europa een prioriteit wordt.Voor het eerst is een vice-president aangeduid die zal overleggen met de commissarissen die op een of andere manier betrokken partij zijn. De 58-jarige Est Andrus Ansip krijgt die job toegewezen. De chemicus en liberaal was tot voor kort premier van Estland, van 2005 tot maart 2014. Hij leidde drie regeringen en staat bekend om zijn draconische bezuiningsmaatregelen. Op 1 juli van dit jaar werd Andrus Ansip lid van het Europees Parlement en ondervoorzitter van de Europese liberale fractie (onder voorzitter Guy Verhofstadt). Ansip zal ook nauw samen moeten werken met de Duitser Günther Oettinger. De 59-jarige Christendemocraat is al sinds februari 2010 Europees Commissaris, verantwoordelijk voor de energiesector. Zijn voordracht door bondskanselier Angela Merkel werd destijds op veel kritiek onthaald omdat hij weinig internationale kennis had. Voor die periode was de rechtswetenschapper vijf jaar lang minister-president van de deelstaat Baden-Württemberg.