Eén op de zes Vlaamse jongeren wordt ‘vriend’ met iedereen

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Eén op de zes Vlaamse jongeren tussen 10 en 19 jaar oud ziet er geen graten in om ‘vriend’ te worden met wildvreemden op sociale netwerksites. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Antwerpen. “Vooral de kids tussen tien en dertien jaar zijn onvoorzichtig”, waarschuwt professor Michel Walrave. Aan het onderzoek, dat afgenomen werd via het populaire webplatform MSN, namen 4.234 respondenten deel, waarvan 991 in de categorie tussen 10 en 19 jaar. Opvallend is dat de allerjongsten (tussen 10 en 13 jaar) het vaakst in de extreemste categorieën worden teruggevonden. Dat zijn de categorieën waarbij ze ofwel iedereen toelaten op hun netwerk, ofwel enkel de mensen die ze ook offline als vrienden beschouwen.

Eén op de zes Vlaamse jongeren tussen 10 en 19 jaar oud ziet er geen graten in om ‘vriend’ te worden met wildvreemden op sociale netwerksites. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Antwerpen. “Vooral de kids tussen tien en dertien jaar zijn onvoorzichtig”, waarschuwt professor Michel Walrave.

Aan het onderzoek, dat afgenomen werd via het populaire webplatform MSN, namen 4.234 respondenten deel, waarvan 991 in de categorie tussen 10 en 19 jaar. Opvallend is dat de allerjongsten (tussen 10 en 13 jaar) het vaakst in de extreemste categorieën worden teruggevonden. Dat zijn de categorieën waarbij ze ofwel iedereen toelaten op hun netwerk, ofwel enkel de mensen die ze ook offline als vrienden beschouwen.

“Jongeren tussen 10 en 13 horen niet eens op een sociale netwerksite te zitten”, zucht voorzitter van het Departement Communicatiewetenschappen Michel Walrave van de Universiteit Antwerpen. “De officiële ondergrens voor Netlog en Facebook is immers 13 jaar.”

Eén op de drie tieners tussen 10 en 19 jaar maakt dan weer intieme informatie zoals relatiestatus en seksuele voorkeur zichtbaar voor iedereen. “Hiermee stellen de jongeren zich erg kwetsbaar op”, vindt Walrave, “want die weetjes kunnen tot misbruik en tot pestsituaties leiden.”

Nog opvallend is dat slechts 3 op de 10 jongeren zijn favoriete sociale netwersite ‘vertrouwt’, wat er op wijst dat heel wat kids redelijk kritisch staan ten opzichte van Facebook en Netlog. “Je ziet hier duidelijk een paradox”, vult Wannes Heirman aan. “Tieners posten intieme informatie op hun pagina, terwijl ze het platform niet helemaal vertrouwen.”

De onderzoeker wijt dat aan de vrees om uitgesloten te worden. “Op Facebook of Netlog zitten is veel belangrijker voor de jeugd dan de privacyconcerns. Wat we wel duidelijk merken, is dat de ‘privacybezorgdheid’ stijgt met de leeftijd. Hoe ouder de jongeren, hoe vaker ze er over nadenken.”

Ook het inzicht in de commerciële motieven achter Facebook en Netlog stijgt naarmate de gebruikers een jaartje ouder worden. “De allerjongsten zien Netlog als een platform dat de sociale contacten moet bevorderen”, klinkt het nog. “Maar in de categorie van 16 tot 19 zijn er toch al wat tieners die ook de commerciële doelstellingen van de netwerksites beter begrijpen. Dat heeft belangrijke gevolgen bij het managen van de gegevens op hun pagina.”

Tachtig procent van de 10 tot 13 jarige respondenten geeft aan een profiel te bezitten op Netlog, slechts 20 procent is actief op Facebook. Bij de 16 tot 19 jarigen is de situatie helemaal omgekeerd: daar heeft 75 procent een Facebook-account, en slechts 22 procent (nog) een Netlog-pagina.

Het onderzoek van de Universiteit Antwerpen wordt vrijgegeven naar aanleiding van de Safer Internet Day van dinsdag, waaraan meer dan 70 landen deelnemen. Microsoft en Child Focus grijpen die gelegenheid aan om te sensibiliseren in Belgische scholen. “We willen het internet niet afdoen als boosaardig”, aldus Patrick Viane van Microsoft, “maar we willen er wel op wijzen dat er ook op een verstandige manier kan worden omgesprongen met Facebook en Netlog.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content