Microsoft België waarschuwt voor het einde van de ondersteuning van Windows XP. Niet onnodig want meer dan een half miljoen toestellen gebruikt het systeem nog. Het marktaandeel van Windows XP bedroeg eind 2012 nog 13,65 procent. Eind 2013 zakte dat tot 8,8 procent of zo'n 616.000 computers. Ter vergelijking: het marktaandeel van Windows 7 bedroeg eind 2013 nog 49,86 procent. Vista heeft nog 7,38 procent van de markt. Dat van Windows 8 en 8.1 bedraagt gezamelijk iets meer dan 13 procent.

De ondersteuning voor XP loopt binnen exact drie maanden af, op 8 april 2014. Dat betekent dat er geen beveiligingsupdates meer komen, maar ook de non security hotfixes en de gratis en betaalde ondersteuning loopt daarmee af.

De cijfers kunnen wel nog afwijken van de realiteit. Ze zijn immers afkomstig van Statcounter, dat het bezoek op bepaalde websites telt. Computers die niet worden gebruikt om te surfen worden dus niet meegeteld. Vorig jaar schreef Data News dat XP onder Windows nog een marktaandeel van 27 procent had. Al was dat op basis van de bezoeken die Microsoft zelf registreerde op zijn Belgische website.

Onbeschermd doelwitPc's op XP blijven weliswaar gewoon werken. Maar beveiligingsfouten die pas na 8 april worden ontdekt, worden niet langer opgelost. Dat maakt XP-toestellen een ideaal doelwit voor hackers en malwareschrijvers. Antivirussoftware kan hier een deel van de problemen voorkomen, maar onderliggende problemen met het besturingssysteem staan daar los van. Vorige maand bleek nog dat ook in bedrijven waarschijnlijk een aantal XP-toestellen blijven staan.

Microsoft zelf wijst er op dat wie nog op een toestel met XP werkt best kan upgraden naar Windows 8 of een nieuwe pc koopt. Vooral omdat het aanbod van goedkope pc's of lichtere toestellen vandaag groter is dan twaalf jaar geleden.

Microsoft België waarschuwt voor het einde van de ondersteuning van Windows XP. Niet onnodig want meer dan een half miljoen toestellen gebruikt het systeem nog. Het marktaandeel van Windows XP bedroeg eind 2012 nog 13,65 procent. Eind 2013 zakte dat tot 8,8 procent of zo'n 616.000 computers. Ter vergelijking: het marktaandeel van Windows 7 bedroeg eind 2013 nog 49,86 procent. Vista heeft nog 7,38 procent van de markt. Dat van Windows 8 en 8.1 bedraagt gezamelijk iets meer dan 13 procent. De ondersteuning voor XP loopt binnen exact drie maanden af, op 8 april 2014. Dat betekent dat er geen beveiligingsupdates meer komen, maar ook de non security hotfixes en de gratis en betaalde ondersteuning loopt daarmee af. De cijfers kunnen wel nog afwijken van de realiteit. Ze zijn immers afkomstig van Statcounter, dat het bezoek op bepaalde websites telt. Computers die niet worden gebruikt om te surfen worden dus niet meegeteld. Vorig jaar schreef Data News dat XP onder Windows nog een marktaandeel van 27 procent had. Al was dat op basis van de bezoeken die Microsoft zelf registreerde op zijn Belgische website.Onbeschermd doelwitPc's op XP blijven weliswaar gewoon werken. Maar beveiligingsfouten die pas na 8 april worden ontdekt, worden niet langer opgelost. Dat maakt XP-toestellen een ideaal doelwit voor hackers en malwareschrijvers. Antivirussoftware kan hier een deel van de problemen voorkomen, maar onderliggende problemen met het besturingssysteem staan daar los van. Vorige maand bleek nog dat ook in bedrijven waarschijnlijk een aantal XP-toestellen blijven staan.Microsoft zelf wijst er op dat wie nog op een toestel met XP werkt best kan upgraden naar Windows 8 of een nieuwe pc koopt. Vooral omdat het aanbod van goedkope pc's of lichtere toestellen vandaag groter is dan twaalf jaar geleden.