Eén reservering voor vliegtuig en trein met AirRail

Syntigo, een filiaal van de NMBS Holding, ontwikkelde een systeem waarmee reservaties van treintickets gecombineerd kunnen worden met die van vliegtuigtickets. Dankzij AirRail kunnen onder meer Brussels Airlines en Jet Airways tickets aanbieden voor Thalys, en zo Parijs aan Brussels Airport linken.

Syntigo, een filiaal van de NMBS Holding, ontwikkelde een systeem waarmee reservaties van treintickets gecombineerd kunnen worden met die van vliegtuigtickets. Dankzij AirRail kunnen onder meer Brussels Airlines en Jet Airways tickets aanbieden voor Thalys, en zo Parijs aan Brussels Airport linken. De applicatie werd rechtstreeks geïntegreerd in Globale Distributie Systemen (GDS) zoals Amadeus en Galileo, die gebruikt worden door vliegtuigmaatschappijen en reisagentschappen om reserveringen te maken. Via één interface kunnen reisagenten van over de hele wereld voortaan tickets voor de klassieke IC-trein of Thalys tussen België, Nederland en Frankrijk reserveren. Er zouden ook al plannen zijn om het systeem in de toekomst uit te breiden naar andere buurlanden, en andere spoorwegmaatschappijen.

Dankzij AirRail hebben reizigers nog maar één elektronisch ticket nodig voor zowel de trein- als vliegtuigreservering, wat het gemak een stuk groter moet maken. Verder dalen ook de kosten voor de reiziger omdat er slechts éénmaal luchthaventaks betaald moet worden. Tot slot zien de luchtvaartmaatschappijen die geen rechtstreekse vlucht hebben vanuit Brussel hun vluchten op deze manier toch ook op de Belgische markt aangeboden.

Syntigo biedt dit systeem aan in samenwerking met AccesRail, een bedrijf gespecialiseerd in het verdelen van ‘rail-producten’ aan reisagentschappen. Vanaf nu kan een reisagent trein- en vliegtuigreizen reserveren op de ‘primaire’ pagina, de eerste pagina van de GDS-interface. Het systeem biedt zelfs de unieke mogelijkheid om een vaste plaats in de trein te reserveren, in plaats van een ‘open ticket’.

“Tegenover korte vluchten is de trein vaak een goedkoper, flexibeler en ecologischer alternatief,” legt Christine Valentyn, Business Unit Manager bij Syntigo uit. “Het is echter noodzakelijk dat een reis die zowel via de trein als het vliegtuig verloopt gemakkelijk gereserveerd kan worden, zonder extra opzoekwerk of handelingen voor de reiziger of de reisagent. Door dit proces te vereenvoudigen, zorgen we voor een betere synergie tussen trein- en vliegverkeer.”

Praktisch Elke luchtvaartmaatschappij die over een ‘interline agreement’ met AccesRail beschikt, kan van het systeem gebruik maken. Brussels Airlines, Jet Airways, KLM en China Airlines doen dit bijvoorbeeld al.

Vanaf 30 oktober zorgt Thalys op 1u en 47 minuten voor een verbinding tussen Parijs en de luchthaven in Zaventem via Brussel-Zuid. Brussels Airlines en Jet Airways zullen vanaf die datum via “combi-tickets trein-vliegtuig” reizigers vanuit Parijs via Brussels Airport een directe verbinding kunnen aanbieden naar de internationale bestemmingen van Brussels Airlines (onder meer het hele Afrikaanse netwerk) en Jet Airways (India en Noord-Amerika).

KLM kondigde in augustus 2011 aan dat haar passagiers voortaan ook een plaats kunnen reserveren op één van de 10 Thalys-treinen tussen Brussel-Zuid en Amsterdam-Schiphol. Dankzij AirRail kunnen deze reizen via trein en vliegtuig tegelijkertijd gereserveerd worden, met een enkel elektronisch ticket. De luchtvaartmaatschappij versterkt daarmee alvast haar aanbod aan trein- en luchtverkeer.

Dankzij het aanbod aan hogesnelheidstreinen tussen Brussel en Amsterdam en de reservatiemodule van AirRail, kunnen reizigers ook vanuit Brussel boeken voor de vluchten die China Airlines vanuit Schiphol aanbiedt. Dankzij deze oplossing, hoeft China Airlines geen vluchten tussen Brussel en Amsterdam in te leggen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content