Tevreden over je project? Een echte kraker van een winnaar van een project? De laureaten van Data News 'ICT Innovator of the year contest' in 2007 hadden de moed om hun project in te dienen en plukken daarvan vandaag de vruchten... met een TechTour naar Indië.

Die overigens tot nu toe voorspoedig verloopt... De journalisten van het gezelschap waren zelfs als eerste op de luchthaven, op juryvoorzitter Carlos De Backer na.

Na zowat 15 uur reistijd met Jet Airways arriveerden we in Bangalore, heel wat ervaringen rijker. Zo hadden we al voor het eerst kennis gemaakt mat een Bollywood-film (de klassieke zang- en dansfilms uit Mombai - voor de kenners, we zagen 'Om, shanti, om'...) en mochten we verheugd constateren dat Jet Airways nog echt eten serveert op zijn vluchten, zelfs de binnenlandse. Met zelfs een keuze tussen Indische of meer internationaal gerichte gerechten, wat een paar dapperen ertoe aanzette het rijstpapdessert vlot te combineren met de hoofdschotel. En eigenlijk ook niet zo vreemd, aangezien in de keuken van Karnataka - de Indische staat waar Bengaluru ligt - er wel eens met het dessert wordt begonnen...

Een andere ervaring is dat controles in Indië wel ernstig worden genomen. Hoewel, ernstig? Onze cameraman kon fris en vrolijk terugkeren naar security wegens het ontbreken van een stempeltje. Tja, dat had de controle 10 meter voorbij de stempelzetter wel meteen gezien!

En tja, we waren al gewaarschuwd dat we het laatste deel met een klein vliegtuigje moesten doen, en er dus een kans was dat de bagage zou moeten nakomen. En dat klopte. Van de negen valiezen lagen er twee op de band.

Maar soit, onderweg hadden we al kunnen zitten suffen over stickers in het vliegtuig die waarschuwen voor 'vallende voorwerpen', of piekeren hoe de pushback van vliegtuigen op Indische luchthavens gebeurt... "met olifanten?"

De rest van de zondag was dan goed voor wat sightseeing, met klassiekers in Bangalore als de stierentempel, het parlementsgebouw, Bangalore Palace (inclusief een blik op de voorbereidingen van een mega-megahuwelijksfeestje - minimaal een 1000 tal gasten, naar schatting) en een obligaat bezoek aan een souvenirwinkel, waar we dan nog enkele rondreizende Vlaamse studenten aantroffen... en de verkopers tot wanhoop werden gedreven door hun absoluut falen om iemand van ons gezelschap wat te verkopen.

Het verkeer? Dat wordt blijkbaar auditief gestuurd... Vijf versnellingen en een claxon, dat heb je nodig om hier vooruit te komen (het helpt als je de ogen dichthoudt).

Tevreden over je project? Een echte kraker van een winnaar van een project? De laureaten van Data News 'ICT Innovator of the year contest' in 2007 hadden de moed om hun project in te dienen en plukken daarvan vandaag de vruchten... met een TechTour naar Indië. Die overigens tot nu toe voorspoedig verloopt... De journalisten van het gezelschap waren zelfs als eerste op de luchthaven, op juryvoorzitter Carlos De Backer na. Na zowat 15 uur reistijd met Jet Airways arriveerden we in Bangalore, heel wat ervaringen rijker. Zo hadden we al voor het eerst kennis gemaakt mat een Bollywood-film (de klassieke zang- en dansfilms uit Mombai - voor de kenners, we zagen 'Om, shanti, om'...) en mochten we verheugd constateren dat Jet Airways nog echt eten serveert op zijn vluchten, zelfs de binnenlandse. Met zelfs een keuze tussen Indische of meer internationaal gerichte gerechten, wat een paar dapperen ertoe aanzette het rijstpapdessert vlot te combineren met de hoofdschotel. En eigenlijk ook niet zo vreemd, aangezien in de keuken van Karnataka - de Indische staat waar Bengaluru ligt - er wel eens met het dessert wordt begonnen... Een andere ervaring is dat controles in Indië wel ernstig worden genomen. Hoewel, ernstig? Onze cameraman kon fris en vrolijk terugkeren naar security wegens het ontbreken van een stempeltje. Tja, dat had de controle 10 meter voorbij de stempelzetter wel meteen gezien! En tja, we waren al gewaarschuwd dat we het laatste deel met een klein vliegtuigje moesten doen, en er dus een kans was dat de bagage zou moeten nakomen. En dat klopte. Van de negen valiezen lagen er twee op de band. Maar soit, onderweg hadden we al kunnen zitten suffen over stickers in het vliegtuig die waarschuwen voor 'vallende voorwerpen', of piekeren hoe de pushback van vliegtuigen op Indische luchthavens gebeurt... "met olifanten?" De rest van de zondag was dan goed voor wat sightseeing, met klassiekers in Bangalore als de stierentempel, het parlementsgebouw, Bangalore Palace (inclusief een blik op de voorbereidingen van een mega-megahuwelijksfeestje - minimaal een 1000 tal gasten, naar schatting) en een obligaat bezoek aan een souvenirwinkel, waar we dan nog enkele rondreizende Vlaamse studenten aantroffen... en de verkopers tot wanhoop werden gedreven door hun absoluut falen om iemand van ons gezelschap wat te verkopen. Het verkeer? Dat wordt blijkbaar auditief gestuurd... Vijf versnellingen en een claxon, dat heb je nodig om hier vooruit te komen (het helpt als je de ogen dichthoudt).