We schreven in maart al over de Nederlandse Fairphone die gebruik maakt van conflictvrije mineralen die wordt geproduceerd in goede arbeidsomstandigheden en volledig recycleerbaar is. Sinds 21 mei is het toestel ook te bestellen op Fairphone.com en ook de specificaties zijn vrijgegeven.

De smartphone kost 325 euro, waarmee het in de middenklasse onder de smartphones valt. Voor dat geld krijg je een dual sim smartphone met een MTK6589M (quad-core) 1.2 GHz processor, 1 GB RAM en 16 GB interne opslag.

De Fairphone draait op Android 4.2, het toestel meet 123 X 64,5 X 9,8 mm en weegt 165 gram inclusief de 2000 mAH vervangbare batterij. Het scherm meet 4,3 inch (960X540 pixels). De camera achteraan heeft 8 megapixels en autofocus, de camera vooraan doet het met 1,3 megapixel.

Daarmee heeft het toestel zeer vergelijkbare specificaties als bekendere concurrenten in dezelfde prijsklasse. Dat is opmerkelijk omdat je er van kan uitgaan dat bij een eerlijk geproduceerde telefoon de productiekosten en onderdelen een stuk duurder zijn en de winstmarge hoger ligt.

Het project valt of staat met de steun van gebruikers. Het doel van de organisatie is om in de komende drie weken 5000 bestellingen binnen te halen. Op het moment van schrijven staat de teller op 1.932 stuks.

We schreven in maart al over de Nederlandse Fairphone die gebruik maakt van conflictvrije mineralen die wordt geproduceerd in goede arbeidsomstandigheden en volledig recycleerbaar is. Sinds 21 mei is het toestel ook te bestellen op Fairphone.com en ook de specificaties zijn vrijgegeven. De smartphone kost 325 euro, waarmee het in de middenklasse onder de smartphones valt. Voor dat geld krijg je een dual sim smartphone met een MTK6589M (quad-core) 1.2 GHz processor, 1 GB RAM en 16 GB interne opslag.De Fairphone draait op Android 4.2, het toestel meet 123 X 64,5 X 9,8 mm en weegt 165 gram inclusief de 2000 mAH vervangbare batterij. Het scherm meet 4,3 inch (960X540 pixels). De camera achteraan heeft 8 megapixels en autofocus, de camera vooraan doet het met 1,3 megapixel.Daarmee heeft het toestel zeer vergelijkbare specificaties als bekendere concurrenten in dezelfde prijsklasse. Dat is opmerkelijk omdat je er van kan uitgaan dat bij een eerlijk geproduceerde telefoon de productiekosten en onderdelen een stuk duurder zijn en de winstmarge hoger ligt.Het project valt of staat met de steun van gebruikers. Het doel van de organisatie is om in de komende drie weken 5000 bestellingen binnen te halen. Op het moment van schrijven staat de teller op 1.932 stuks.