Microsoft heeft op Computex in Taiwan voor het eerst een blik gegeven op Windows 8.

De belangrijkste conclusie van de presentatie lijkt dat Microsoft er alles aan gedaan heeft om klaar te zijn voor een wereld waarin tablets en touch domineren. Daarom heeft Windows 8 twee interfaces gekregen. Allereerst de gebruikelijke, gekende interface van Windows 7, met daarnaast een interface die gemaakt is op maat van aanraakschermen. Die schil lijkt, aldus de website Hardware.Info die de presentatie ter plaatse volgde, op een kruising tussen Windows Phone en Windows Media Center.

Beide interfaces draaien overigens gelijktijdig. Je kan dan ook schakelen tussen de twee en ze zelf tegelijk (naast elkaar) tonen. Dat moet, aldus Hardware.Info de kracht worden van Windows 8: de handige touch interface voor eenvoudige tablet-achtige apps en de bekende Windows-interface voor complexere taken.

Microsoft demonstreerde Windows 8 op verschillende toestellen, van bestaande x86-tablets tot developer platforms gebaseerd op volgende generatie ARM-processors, zoals de nVidia quad-core Kal-El chip.

Overigens komt Microsoft voor de nieuwe touchinterface met een nieuw ontwikkelingsframework: applicaties voor de nieuwe interface zijn allen gebaseerd op een combinatie van HTML5, JavaScript en CSS. Precies omdat de nieuwe Windows-applicaties gebaseerd zijn op die webstandaarden - en dus niet op gecompileerde code - werken ze per definitie direct op verschillende processorarchitecturen.

Voor nieuwe pc's met Windows 8 wordt een EFI BIOS verplicht. Microsoft gaf aan dat systemen met EFI en een SSD binnen 6 à 7 seconden volledig kunnen opstarten (cold boot). Ook zijn er verplichtingen qua resolutie: nieuwe Windows 8-pc's, -laptops en -tablets moeten verplicht een breedbeeld scherm (resolutie van minimaal 1366x768) hebben om alle features van Windows 8 te kunnen gebruiken. Op systemen met 1024x600 pixels of minder krijg je alleen de oude interface tot je beschikking. Microsoft zegt daarvoor te zullen samenwerken met z'n hardwarpartners.

Over wanneer Windows 8 precies op de markt komt, heeft Microsoft nog niets bekend gemaakt.

Microsoft heeft op Computex in Taiwan voor het eerst een blik gegeven op Windows 8. De belangrijkste conclusie van de presentatie lijkt dat Microsoft er alles aan gedaan heeft om klaar te zijn voor een wereld waarin tablets en touch domineren. Daarom heeft Windows 8 twee interfaces gekregen. Allereerst de gebruikelijke, gekende interface van Windows 7, met daarnaast een interface die gemaakt is op maat van aanraakschermen. Die schil lijkt, aldus de website Hardware.Info die de presentatie ter plaatse volgde, op een kruising tussen Windows Phone en Windows Media Center. Beide interfaces draaien overigens gelijktijdig. Je kan dan ook schakelen tussen de twee en ze zelf tegelijk (naast elkaar) tonen. Dat moet, aldus Hardware.Info de kracht worden van Windows 8: de handige touch interface voor eenvoudige tablet-achtige apps en de bekende Windows-interface voor complexere taken. Microsoft demonstreerde Windows 8 op verschillende toestellen, van bestaande x86-tablets tot developer platforms gebaseerd op volgende generatie ARM-processors, zoals de nVidia quad-core Kal-El chip. Overigens komt Microsoft voor de nieuwe touchinterface met een nieuw ontwikkelingsframework: applicaties voor de nieuwe interface zijn allen gebaseerd op een combinatie van HTML5, JavaScript en CSS. Precies omdat de nieuwe Windows-applicaties gebaseerd zijn op die webstandaarden - en dus niet op gecompileerde code - werken ze per definitie direct op verschillende processorarchitecturen. Voor nieuwe pc's met Windows 8 wordt een EFI BIOS verplicht. Microsoft gaf aan dat systemen met EFI en een SSD binnen 6 à 7 seconden volledig kunnen opstarten (cold boot). Ook zijn er verplichtingen qua resolutie: nieuwe Windows 8-pc's, -laptops en -tablets moeten verplicht een breedbeeld scherm (resolutie van minimaal 1366x768) hebben om alle features van Windows 8 te kunnen gebruiken. Op systemen met 1024x600 pixels of minder krijg je alleen de oude interface tot je beschikking. Microsoft zegt daarvoor te zullen samenwerken met z'n hardwarpartners. Over wanneer Windows 8 precies op de markt komt, heeft Microsoft nog niets bekend gemaakt.