Microchips doen hun intrede in geneesmiddelen. Intelligente pillen kunnen het innemen van de medicijnen monitoren wat moet leiden tot een correctere medicatie van patiënten.

Veel mensen die medicijnen moeten slikken volgen niet altijd trouw het voorschrift van de geneesheer, wat het effect van de behandeling kan verstoren. Digitale pillen kunnen hen helpen de medicijnen op een correcte wijze in te nemen. Het Amerikaanse bedrijf Proteus Digital Health ontwikkelde een sensor ter grootte van een zandkorrel die in een pil kan worden verwerkt.

De sensor in de e-pil bevat twee geleidende materialen die reageren op de vloeistoffen in de maag. Zo wordt een signaal geactiveerd dat vervolgens geregistreerd wordt door een pleister die op de huid is aangebracht. Op deze manier wordt het precieze tijdstip vastgesteld waarop het medicijn is ingenomen. De pleister verzendt de informatie vervolgens naar de mobiele telefoon van de patiënt. Hij of zij kan deze informatie versturen naar de behandelende arts of een andere bestemmeling. Vooral bij het behandelen van chronische ziekten is een goede opvolging van de medicijninname van groot belang.

Het Europese gezondheidsagentschap keurde de intelligente pil al goed in 2010. De Amerikaanse Food and Drug Administration gaf haar goedkeuring onlangs in juli 2012. De goedkeuring werd wel verleend op basis van studies die de veiligheid en werkzaamheid van de sensor aantonen bij gebruik in placebo-pillen. Proteus hoopt binnen afzienbare tijd de goedkeuring ook te verkrijgen voor gebruik in andere pillen.

Microchips doen hun intrede in geneesmiddelen. Intelligente pillen kunnen het innemen van de medicijnen monitoren wat moet leiden tot een correctere medicatie van patiënten. Veel mensen die medicijnen moeten slikken volgen niet altijd trouw het voorschrift van de geneesheer, wat het effect van de behandeling kan verstoren. Digitale pillen kunnen hen helpen de medicijnen op een correcte wijze in te nemen. Het Amerikaanse bedrijf Proteus Digital Health ontwikkelde een sensor ter grootte van een zandkorrel die in een pil kan worden verwerkt. De sensor in de e-pil bevat twee geleidende materialen die reageren op de vloeistoffen in de maag. Zo wordt een signaal geactiveerd dat vervolgens geregistreerd wordt door een pleister die op de huid is aangebracht. Op deze manier wordt het precieze tijdstip vastgesteld waarop het medicijn is ingenomen. De pleister verzendt de informatie vervolgens naar de mobiele telefoon van de patiënt. Hij of zij kan deze informatie versturen naar de behandelende arts of een andere bestemmeling. Vooral bij het behandelen van chronische ziekten is een goede opvolging van de medicijninname van groot belang. Het Europese gezondheidsagentschap keurde de intelligente pil al goed in 2010. De Amerikaanse Food and Drug Administration gaf haar goedkeuring onlangs in juli 2012. De goedkeuring werd wel verleend op basis van studies die de veiligheid en werkzaamheid van de sensor aantonen bij gebruik in placebo-pillen. Proteus hoopt binnen afzienbare tijd de goedkeuring ook te verkrijgen voor gebruik in andere pillen.