Eind oktober vorig jaar lanceerde Nokia in Abu Dhabi de Lumia 1520. Nu kondigt de smartphonefabrikant aan dat de zwarte en rode uitvoering van Nokias eerste 'phablet' ook naar ons land komt. Vanaf eind deze maand moet de Lumia 1520 in de winkel liggen voor 699 euro.

Met een schermdiagonaal van 6 inch (full hd, 1080p), is dit meteen de grootste Windows Phone op dit moment. Speciaal met het oog op zulke grote toestellen bracht Microsoft de GDR3-update voor Windows Phone 8 uit, die uiteraard ook in dit toestel opgenomen zit. Die update laat onder meer toe dat er een extra kolom met icoontjes ('tiles' zoals Microsoft ze noemt) op het scherm getoond wordt. De update zorgt er ook voor dat Windows Phone overweg kan met quad-core processors, zoals de Qualcomm Snapdragon 800 met een kloksnelheid van 2,2 Ghz in deze Lumia 1520.

Bijgewerkte software

Bovenop de extra functionaliteit van de Microsoft GDR3-update, heeft Nokia ook de eigen softwaresuite verbeterd. Zo werden heel wat kleine functies of extra apps toegevoegd die het gebruiksgemak moeten verbeteren. Een eenvoudig voorbeeld: de mogelijkheid om voortaan je apps en games te groeperen onder één 'tile' - zeg maar een 'folder' die je aanmaakt.

Datzelfde principe wordt ook in de Storyteller-app gehanteerd. Die app bundelt voortaan automatisch alle foto's die je op een bepaalde locatie genomen hebt. Dat moet je toelaten om makkelijk oude foto's van bijvoorbeeld een reisje of uitstap opnieuw tevoorschijn te toveren zonder dat je minutenlang hoeft te scrollen.

De bijgewerkte software - de zogenaamde Nokia Lumia Black update - wordt overigens op dit ogenblik ook stelselmatig uitgerold voor oudere toestellen met Windows Phone 8.

Ook voor dit toestel legt Nokia trouwens sterk de nadruk op de fotografische mogelijkheden. Alle fancy extra's uit het verleden waarvoor tot voor kort aparte apps bestonden - zoals de mogelijkheid om achteraf gezichten te wijzigen, geavanceerde parameters te veranderen zoals de iso-waarde of de sluitertijd - zijn voortaan gebundeld in één app (Nokia Camera).

Met een 20 megapixel PureView-cameralens van Zeiss zou je je in principe ook weinig zorgen moeten maken of de Lumia 1520 wel degelijke foto's produceert. En ook niet onbelangrijk: met een capaciteit van 3400 mAh beschikt het toestel over een potige batterij. "Bij normaal gebruik kan je om de twee dagen opladen, waar dat bij de meeste andere toestellen quasi elke dag moet", maakt Klas Ström, head of product marketing North West Europe bij Nokia zich sterk.

Eind oktober vorig jaar lanceerde Nokia in Abu Dhabi de Lumia 1520. Nu kondigt de smartphonefabrikant aan dat de zwarte en rode uitvoering van Nokias eerste 'phablet' ook naar ons land komt. Vanaf eind deze maand moet de Lumia 1520 in de winkel liggen voor 699 euro.Met een schermdiagonaal van 6 inch (full hd, 1080p), is dit meteen de grootste Windows Phone op dit moment. Speciaal met het oog op zulke grote toestellen bracht Microsoft de GDR3-update voor Windows Phone 8 uit, die uiteraard ook in dit toestel opgenomen zit. Die update laat onder meer toe dat er een extra kolom met icoontjes ('tiles' zoals Microsoft ze noemt) op het scherm getoond wordt. De update zorgt er ook voor dat Windows Phone overweg kan met quad-core processors, zoals de Qualcomm Snapdragon 800 met een kloksnelheid van 2,2 Ghz in deze Lumia 1520.Bijgewerkte softwareBovenop de extra functionaliteit van de Microsoft GDR3-update, heeft Nokia ook de eigen softwaresuite verbeterd. Zo werden heel wat kleine functies of extra apps toegevoegd die het gebruiksgemak moeten verbeteren. Een eenvoudig voorbeeld: de mogelijkheid om voortaan je apps en games te groeperen onder één 'tile' - zeg maar een 'folder' die je aanmaakt.Datzelfde principe wordt ook in de Storyteller-app gehanteerd. Die app bundelt voortaan automatisch alle foto's die je op een bepaalde locatie genomen hebt. Dat moet je toelaten om makkelijk oude foto's van bijvoorbeeld een reisje of uitstap opnieuw tevoorschijn te toveren zonder dat je minutenlang hoeft te scrollen.De bijgewerkte software - de zogenaamde Nokia Lumia Black update - wordt overigens op dit ogenblik ook stelselmatig uitgerold voor oudere toestellen met Windows Phone 8.Ook voor dit toestel legt Nokia trouwens sterk de nadruk op de fotografische mogelijkheden. Alle fancy extra's uit het verleden waarvoor tot voor kort aparte apps bestonden - zoals de mogelijkheid om achteraf gezichten te wijzigen, geavanceerde parameters te veranderen zoals de iso-waarde of de sluitertijd - zijn voortaan gebundeld in één app (Nokia Camera).Met een 20 megapixel PureView-cameralens van Zeiss zou je je in principe ook weinig zorgen moeten maken of de Lumia 1520 wel degelijke foto's produceert. En ook niet onbelangrijk: met een capaciteit van 3400 mAh beschikt het toestel over een potige batterij. "Bij normaal gebruik kan je om de twee dagen opladen, waar dat bij de meeste andere toestellen quasi elke dag moet", maakt Klas Ström, head of product marketing North West Europe bij Nokia zich sterk.